Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Refinancování hypotéky - co mě čeká

Ahoj, blíží se mi pomalu konec fixace u hypotéky a myslím, že ještě stihnu ty nejhorší sazby. A tak se chci pokusit splátky snížit alespoň vyjednáváním o co nejnižší sazbě s využitím konkurence bank. Zároveň asi dát novou fixaci jen na 1 rok?
Máte někdo zkušenosti jakou taktiku zvolit? A nevíte, zda bude případně refinancující banka chtít po mě znovu doložit příjmy? A délka hypotéky? Měl jsem na 30 let. Je možné snížit měsíční splátku opětovným prodloužením o již proběhlé (3) roky tj. dát ji na 30 let nebo to již není možné a bude vždy na těch 27?

Díky za všechny postřehy k tomuto tématu.

Předmět Autor Datum
myslím, že ještě stihnu ty nejhorší sazby Hypoteku jsem nikdy nemel, odpoved na dotazy neznam, nicm… nový
RedMaX 27.07.2022 22:22
RedMaX
Díky! Já vím, že možné je všechno. Zatím to z vyjádření nových členů ČNB vypadá tak, že špička bude… nový
DT 27.07.2022 22:35
DT
Nová banka bude chtít doložit příjmy prakticky jistě. S délkou hypotéky je možné také hýbat, samozře… poslední
Wikan 28.07.2022 08:31
Wikan

myslím, že ještě stihnu ty nejhorší sazby

Hypoteku jsem nikdy nemel, odpoved na dotazy neznam, nicmene verim, ze mozna jeste v tomto a velmi pravdepodobne v pristim roce budou sazby jeste horsi. Byl bych teda opatrny s novou fixaci na rok. Samozrejme malokdo to bude ochoten v takto nestabilni dobe predigovat a muj predpoklad se nemusi vyplnit, jen nabadam k opatrnosti.

Díky! Já vím, že možné je všechno. Zatím to z vyjádření nových členů ČNB vypadá tak, že špička bude přesně v době, kdy mě ta fixace bude končit. Pokud by se to ještě zhoršilo v příštím roce, tak pořád doufám, že by to zhoršení už netrvalo dýl jak rok, takže pořád by to byla fixace na rok nejvýhodnější. Pokud by to zhoršení trvalo dýl, tak samozřejmě ne, ale to nepředpokládám. Mj. pak už by asi sociální nepokoje stejně smetly vládu. Já mám naštěstí nakoupeno za velmi dobrou cenu i oproti běžné ceně v době nákupu, takže i docela ještě nízkou splátku a navíc ještě možnost to doplatit, kdyby bylo nejhůře. Ale lidi, kteří kupovali už za ty vyšší ceny a nemají rezervy docela lituji, bude to masakr, i když jim bude končit fixace asi trochu později, pokud neměli 1 rok.

Nová banka bude chtít doložit příjmy prakticky jistě. S délkou hypotéky je možné také hýbat, samozřejmě jenom v rozsahu na který nová banka přistoupí.
Přenesení hypotéky do nové banky znamená mít novou hypoteční smlouvu, která s tou starou bude mít společný prakticky jenom počáteční zůstatek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru