Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ROI - vysvětlení vzorce

Dobrý den, na FB jsem narazil na obrázek, který mě zaujal. Kromě toho, že už díky použití nějakých speciálních grafů (aby to bylo všechno pěkně zelené) ve mně evokuje podvod, zaujalo mě ROI 450%. Může mi někdo vysvětlit jak autor k tomu číslu došel, případně zda je uvedeno chybně? Pokud chápu vzorec správně, s uvedeným entry a exit pointem k tomu číslu neumím dojít. Díky předem za postřehy...

Předmět Autor Datum
Že je to podvod je jasné na první pohled.
Wikan 01.04.2022 23:45
Wikan
Souhlas, nicméně ROI je legitimní vzorec. Proto se ptám, jestli s tím co je tam uvedeno je možné, ab… nový
netusim11 01.04.2022 23:48
netusim11
Musel jsem se kouknout, co je to ROI. Připomněl jsem si výraz "Bulharská konstanta". Tedy tak jsme t… nový
Yarda 02.04.2022 05:46
Yarda
A já myslel, že je to Romská iniciativa.:-) nový
nerady 02.04.2022 08:52
nerady
"Bulharská konstanta" My jsme tomu říkali Patlalova konstanta. nový
čumil old 02.04.2022 16:58
čumil old
u nás zase Pišvejcova :-) nový
jirka44 03.04.2022 15:07
jirka44
Něco jako sliby o 30% úroku ročně. Píše se tam dlouhodobější projekt, takže riziko jistě velké a výs… nový
Karel04 02.04.2022 12:39
Karel04
Vidím tam entry price 38k, exit price 41,5k ROI bude přepočítaný z toho krátkého obchodu na rok. To… nový
Jan Fiala 02.04.2022 20:18
Jan Fiala
Díky, konečně odpověď, která něco vysvětluje :-D. S tím přepočtem na delší období to dává smysl. nový
netusim11 03.04.2022 11:06
netusim11
Podle osy jde o asi 8 hodin +/- a prý jde o vyjímku. Z toho se roční čísla vypočtou velice snadno a… nový
gilhad 17.04.2022 20:25
gilhad
Co je to ROI chápeš, ale i tak se hodí odkaz na Wiki. Tyhle hry s číslama můžou být svým způsobem z… poslední
Pavel 20.04.2022 20:25
Pavel

Vidím tam entry price 38k, exit price 41,5k
ROI bude přepočítaný z toho krátkého obchodu na rok. To znamená, že by se vklad musel zhodnocovat celý rok stejným tempem, což je nereálné.

V tomto případě je ROI naprosto zavádějící údaj a slouží jen jako reklama (markeťácké žvásty), protože píše o vyjímečně dlouhodobějším obchodu, což v jeho podání budou desítky minut (normálně provádí obchody v řádu sekund/minut)

Podle osy jde o asi 8 hodin +/- a prý jde o vyjímku.
Z toho se roční čísla vypočtou velice snadno a přesně.
Nemluvě o tom, že burza je hra se záporným součtem (protože poplatky, jinak by šlo o nulový součet, pokud by se obsah burzy neměnil). Tedy pokud má někdo strategii, která mu vynáší, tak čím více lidem tuto strategii nasdílí, tím méně bude vynášet jemu (v extrémním ořípadě by to tak dělali všichni a ve výsledku jen platili poplatky burze, ale nevydělal nikdo)

Takže aby to mělo smysl, musí sdílející mít nějaký jiný profit - buď to nesdílí zdarma a vydělává na prodeji receptů, nebo používá jinou strategii a potřebuje, aby mu někdo dělal hejla.
Třeba nakoupí akcie A, pak nechá své pohůnky, aby vyhnali jejich cenu nákupy a rád jim prodá svoje za tu vyšší cenu, načež až už pohůnci nebudou mít na nákup stále dražších akcií, tak se ukáže, že je za tu cenu nikdo jiný není ochoten koupit a cena spadne k původní hodnotě. Peníze se přesunou od pohůnků k prodejci strategie.
Jiný oblíbený trik je nechat pohůnky obchodovat jakkoliv, ale při jejich větších nákupech nakoupit za tu cenu sám a až pak zrealizovat ty jejich nákupy (za už poněkud vyšší cenu) a buď jim to prodat ze své zásoby (a okamžitě vydělat), nebo ve chvíli, kdy začnou prodávat, tak vrhnout ty svoje na trh za tu vyšší cenu a až je rozprodám, tak teprve ty jejich. (A jeden překupník je tím známý, že je provázaný s bankou, co tohle automaticky dělá a on jen předává příkazy svých oveček a nechává je o chvíli opožďovat - (Jména nemám, ale byla to celkem nedávno aféra a když jsem o ní četl, tak jsem si říkal, že hezké, ale já takhle obchodovat nebudu, takře mě ta jména neuvízla. Mimochodem ten lag je jedním z důvodů, proč si velcí hráči stěhují servery fyzicky blízko k burzovním serverům a platí si extra rychlé připojení. Tak s tímhle fakt soutěžit nemíním.)

Co je to ROI chápeš, ale i tak se hodí odkaz na Wiki.

Tyhle hry s číslama můžou být svým způsobem zajímavý, ale jsou nereálný. Jen ta namátkou pár příkladů, co jsou sice formálně správně, fakticky ale popírají realitu:

A. Půjčím sousedovi v obchodě 1 Kč (chybí mu k zaplacení nákupu), on mi druhej den vrátí dvoukorunu. Technicky vzato jsem tou vrácenou půjčkou vydělal 100 % vkladu za den. Kolik by to dělalo za rok? 2^365 násobek.

B. Ráno v pět hodin byly 2 stupně Celsia a v šest hodin 3 stupně Celsia; to znamená, že za hodinu vzroste teplota o jeden stupeň. Za den tedy o 24 stupňů, za měsíc o 720 stupňů.

C. Včerejší den jsem přežil, do rána jsem nezemřel. Celou dobu jsem měl na sobě ponožky. To znamená, že dokud si nesundám ponožky, jsem nesmrtelnej.

Atd. atd. atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru