Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vznik peněz

Online peníze, nikoliv bankovky, vytváří soukromé banky poskytováním úvěrů, které si vycucají z prstu - prostě připíšou vklad na klientův účet.

Pokud peníze klient splatí, zase peníze zruší. Pokud klient nesplácí úvěr, banka mu vezme nemovitost.
Otázka zní: Jak je možné, že má soukromá banka právo vzít mu nemovitost,, když ona sama si ty peníze vlastně vytvořila z ničeho?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Otázka zní: Jak je možné, že má soukromá banka právo vzít mu nemovitost,, když ona sama si ty peníze… nový
Kachlík 31.10.2021 10:53
Kachlík
Peníze sice vytvořila z ničeho, ale ty už existují a musí k nim být nějaká protihodnota, což je práv… nový
ml1 03.11.2021 13:44
ml1
a bankovky su podla teba teda co presne? podla teba ma hodnotu ten papier na ktorom je natlacene 100… nový
fallon 03.11.2021 13:49
fallon
Na samém začátku musí být vklad peněz do banky, dál pak funguje multiplikační efekt peněz a na něj d… poslední
TNT 17.11.2021 01:12
TNT

Otázka zní: Jak je možné, že má soukromá banka právo vzít mu nemovitost,, když ona sama si ty peníze vlastně vytvořila z ničeho?

Odpověď - na základě smluvního vztahu ("úvěrové" smlouvy), kdy klient souhlasí s tím, že pokud nezaplatí, patří nemovitost bance - původ peněz je v tomto případě irelevantní…

Peníze sice vytvořila z ničeho, ale ty už existují a musí k nim být nějaká protihodnota, což je právě ta nemovistost. Vůbec existence protihodnoty je nutnou podmínkou k tomu, aby banka mohla peníze vytvořit. Banka pak ručí za to, že se tyto peníze vrátí zpět (zaniknou), což zajistí právě přinejhorším konfiskací té nemovitosti, která je v zástavě.

Někdy jsem na to téma viděl článek na stránkách čnb, nechce se mi ho hledat, protože si nepamatuju přesně autora ani název a bylo to už docela dávno (dlouho před kovidem, když si ještě pořád čnb musela dokazovat, jakým skvělým podnikem byly devizové intervence). Bylo to někde v okolí https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/cnblog/Mnozstvi-penez-urcuje-ekonomika-nikoli-centralni-banka/ pokud to nebyl přímo on (nemám náladu to pročítat).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru