Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 2x uplatněná sleva na poplatníka

Ahoj,

mám dotaz. Moje přítelkyně uplatňovala slevu na dani (podepsané prohlášení) u zaměstnavatele č.1 a každý měsíc si tam odpracovala čas za 10 tisíc (na DPP). Pracovala zde do konce června s tím, že byli se zaměstnavatelem č.1 byli domluveni, že za poslední měsíc červen už slevu uplatňovat nebude, protože si našla v červnu zaměstnavatele č.2, u kterého podepsala prohlášení, protože tam vydělávala více (na HPP). Problém je v tom, že zaměstnavatel č. 1 na to zapomněl a stejně poslal celých 10 tisíc, tzn. že slevu započítal. Samozřejmě zaměstnavatel č. 2 uplatnil slevu také.
Přišli jsme na to brzy a zaměstnavatele č.1 jsme už informovali. Ten tvrdí, že stačí podat za půl roku daňové přiznání, tam vyjde nedoplatek na dani (1500 Kč), a ten doplatíme finančáku.
Je to pravda, nebo to správně musí řešit zaměstnavatel řešit dříve?

Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
že byli se zaměstnavatelem č.1 byli domluveni, že za poslední měsíc červen už slevu uplatňovat nebud… poslední
L-Core 09.08.2021 20:04
L-Core

že byli se zaměstnavatelem č.1 byli domluveni, že za poslední měsíc červen už slevu uplatňovat nebude

To je konkrétně co?
Nějaké "povídání si" nestačí, musí to být písemně v Prohlášení poplatníka (sekce změny nebo tak nějak).

Pokud to bylo jen ústně, je to problém poplatníka, pokud to zaměstnavatel zapře (což bych si tipnul že udělá), že mu to zaměstnanec nenahlásil.
Pokud písemně, je to problém firmy (měl by předělat výplatu a těch 1500 si od zaměstnance vyinkasovat… pokud jsou oba rozumní, nějaký zásadní problém by neměl nastat, socko/zdravko ovlivněné nebude, akorát tu daň odvede firma později a může za to vyfasovat pár kaček úroků z prodlení).

Fakticky ale zaměstnanec bude muset podal přiznání tak jako tak (souběh prac. poměrů), takže to daňové přiznání to nakonec "vypočítá správně". Být zaměstnancem, neřešil bych to (v případě, že bych to firmě prokazatelně nahlásil), měl bych prostě 1500 Kč půl roku k dispozici. Od obou zaměstnavatelů dostanu po skončení roku Potvrzení, vyplním DP a daň případně doplatím. Co mi je po tom, jak si s tím poradí firma…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru