Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pojistka na "blbost"

Dobry den. Dnes rano me popelari lehce odreli auto, pan ktery vuz ridil tvrdi ze uplatneni skody muze jit z jeho pojistky na blbost, je tomu tak? Pokryva to i tyto skody, nebavim se ted o povinnem ruceni, je to zdlouhavejsi procedura prez jeho podnik, to by prichazelo v uvahu jako druha varianta. Pokud postaci jeho pojistka na blbost jak odskodneni funguje? Kam kdo vola a co sepisuje a jak se skoda likviduje? Dekuji moc za cenne rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle mě bys to měl řešit s provozovatelem svozové firmy - měli by na to být pojištění a ti to budou…
host 12.07.2021 11:45
host
Kdyby to totiž řešil s pojišťovnou popeláře a ta by zjistila, že se to stalo v práci a se služebním… nový
Prasak 13.07.2021 19:07
Prasak
Je třeba pamatovat na pravidlo škody na majetku třetí osoby tj. kdokoliv z řidičů při vzniku škody n… nový
TNT 17.07.2021 21:46
TNT
...Vždy se při vzniku škodě 3. osobě volá PČR bez výjimek,... Onehdy do mne na parkovišti u hyperqe… nový
Yarda 18.07.2021 09:54
Yarda
Je třeba pamatovat na pravidlo škody na majetku třetí osoby tj. kdokoliv z řidičů při vzniku škody n… nový
Kachlík 18.07.2021 17:25
Kachlík
Majetkem třetí osoby se v tomto případě myslí třeba vozovka, svodidla, stavba apod. Nevztahuje se to… poslední
rokator 28.07.2021 20:43
rokator

Je třeba pamatovat na pravidlo škody na majetku třetí osoby tj. kdokoliv z řidičů při vzniku škody není majitelem vozu a nebo se stala dodatečná škoda kolem. Vždy se při vzniku škodě 3. osobě volá PČR bez výjimek, majitel auta si kontraktuje svoji pojišťovnu, zaměstnanec si to vyřeší uvnitř firmy. Pojistka na blbost jsou dvě, na hrazení škod v osobním životě a samostatná pojistka na škody z výkonu povolání. Řešíš se svoji pojišťovnou jen nehodu svého vozu, co ti říká protistrana tě vůbec nemusí zajímat, ať si to protistrana vyřídí jak umí a dělá si to sám, ty tě jeho problémy nezajímají. Se svoji pojišťovnou si vyřídíš oznamovací povinnost, hned potom s nima řešíš, kde ti auto dají do původního stavu. Pokud sis nevybral nějakou obskurní pojišťovnu, tak po nějakém třetím hovoru se svoji pojišťovnou jedeš do jejich smluvního servisu, nic nikde neplatíš, možná dostaneš náhradní vůz apod.

...Vždy se při vzniku škodě 3. osobě volá PČR bez výjimek,...

Onehdy do mne na parkovišti u hyperqelbu nacouval firemním autem nějaký fitipaldi. Tak jsem volal ty co pomáhají a chrání. Fitipaldi svou vinu uznal, auto bylo pojízdné, účet 15kKč z autoservisu mi zaplatila jeho pojišťovna.
Ale z řečí kolem jsem vyrozuměl, že ani při škodě na firemním autě už se policie volat vždy nemusí. Tak nevím, ale pokud by se mi, nedej Bože, ještě něco takového stalo, raději volat budu. I kdyby do mne drcnul (nebo já do něj) majitel auta, netuším, kolik u moderních aut může stát blbej ťuklej nárazník.

Je třeba pamatovat na pravidlo škody na majetku třetí osoby tj. kdokoliv z řidičů při vzniku škody není majitelem vozu

Jenomže zrovna tohle je případ (z vlastní zkušenosti), kdy je šofér firemního vozu braný jako "součást firmy", stejně jako firemní vozidlo, které řídí, takže z pohledu policie nevznikla škoda třetí osobě, a tudíž netřeba volat PČR, stačí sepsat "záznam o nehodě", a další je věcí pojišťoven… PČR se volá pouze v případě škody nad 100 000,- Kč, nebo neuznání zavinění jedním z řidičů…
Nicméně stejně jen vaříme z vody, protože nevíme, jestli to bylo autem, nebo kontejnerem (popelnicí) :-/

Majetkem třetí osoby se v tomto případě myslí třeba vozovka, svodidla, stavba apod. Nevztahuje se to na vozidla, protože skoro každé firemní vozidlo je nyní na leasing.

Pokud by popelář poškodil tazatelovo auto popelnicí, měla by svozová společnost uhradit škodu a následně uplatňovat po popeláři jako po svém zaměstnanci. Ten si tu částku bude nárokovat na své pojišťovně, kde má "pojistku na blbost". Pojišťovna uhradí firmě celou částku mínus spoluúčast zaměstnance. Pokud by zaměstnanec neměl "blbostku" sjednanou, měl by celou škodu splácet firmě.

Pokud by popelář poškodil tazatelovo auto popelářským vozem, měla by se škoda uhradit z povinného ručení popelářského vozu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru