Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bankovní účet v mezinárodních měnách bez poplatků

Dobrý den,

mám v plánu příjmat platby v cizí měně přes platební brány v rámci mého vznikajícího e-shopu a potřebuji k tomu účet u banky (jakékoliv), kde tyto obdržované platby budou bez poplatků. Zároveň z tohoto samého účtu chci v mezinárodních měnách nakupovat, opět přes platební brány, kam zadám číslo karty a danou věc objednám, jako bych si na www.nike.com objednal boty.

Existuje v České republice banka, která je schopna mi poskytnout účet v cizí měně ($, €, Ł), abych mohl příjmat platby v těchto měnách skrze platební brány a neplatil za každou přijatou transakci poplatek? Nebo to tak nefunguje a ten poplatek bude platit vždy zákazník podle jeho banky? Nejsem v těchto věcech moc zběhlý a ocenil bych lehčí "návod".

Zároveň z této karty a na tuto kartu chci v cizí měně převádět peníze z/na PayPal. Ideálně taktéž bez poplatků ze strany banky, u které bude účet vedený.

Česká Spořitelna mi sdělila, že platby v rámci EU jsou účtované asi za 5 Kč za platbu, což je akceptovatelné, ale platby akceptované ze zemí mimo EU (objedná si někdo například z USA), budou zpoplatněny 100 Kč. Tudíž místo 1000 Kč, které zákazník za produkt zaplatí, mi přijde 900 Kč. A to opravdu nechci akceptovat.

Kamarád z Británie má účet vedený u britské banky Monzo, ale nikde jsem se v podstatě nedočetl, jak tato banka funguje. Jedná se o internetovou banku jako N26 nebo Revolut. Nalezl bych u těchto typů bank to, co potřebuji? Případně vysvětlil by mi zde někdo princip, jak fungují? Jak funguje transfer z mého českého účtu do těchto bank, které jsou "virtuální"?

Nevím si v tomto rady a přiznám se (ostatně jste si toho asi již všimli), že věci okolo mezinárodních financí v rámci bankovních účtu a podobných věcí jsou pro mě trochu španělská vesnice. Psal jsem do ČNB před několika dny a dodnes mi nebylo odpovězeno. Ideálně bych, i přes svoji značne vyspělou angličtinu, byl rád za banku působící na českém trhu z důvodu české zákaznické podpory. Kdyby ale nebylo zbytí, šel bych klidně do nějaké zahraniční, která by mi poskytla to, že veškeré příchozí a odchozí platby budu mít bez poplatků.

Poplatky v rámci 5-10 Kč za transakci mi nejsou příjemné, ale zvládl bych to s nimi. Ale za každou transakci platit poplatek 100 Kč či podobnou částku mi přijde opravdu mimo mísu. Ačkoliv vím, že existují světové banky, které podobné transakce mají bez poplatků.

Děkuji za případné odpovědi a rady, které věřím, že budou napsány pro laika, kterým v tomto oboru skutečně jsem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky mě napadlo Fio. Podporují snad všechny normální měny (čínské juany a vietnamské dongy mezi nima… poslední
ml1 08.01.2021 13:58
ml1

Taky mě napadlo Fio. Podporují snad všechny normální měny (čínské juany a vietnamské dongy mezi nima nejsou, ale i tak jich je dost). Nemají ale multiměnový účet, jakože by pod jedním číslem byly všechny měny (to některé banky umí), každá měna musí mít svůj účet (a svou kartu). Ale to je bez poplatků pro běžné transakce (příchozí platby z ČR a Slovenska, jestli už i z EU nevím, sepa platby za 20 korun, měsíčně dva výběry z bankomatu kdekoliv atd. chce to prostudovat si ceník). Jak je to když někdo zaplatí obchodníkovi přes platební bránu já jako obyčejný klient netuším a ani mě to tak nezajímá (je to obchodník, který dává najevo, který způsob platby preferuje, když chce mérmomocí payu, tak zaplatím přes payu, když chce kartu, platím kartou, když chce něco, co neumim (napr. paypal), tak vyberu jiný způsob). Z platebních karet (tj. když někdo zaplatí obchodníkovi platební kartou) se zajisté platí nějaké poplatky, jejich velikost je v rámci EU nějak omezená, obchodník má jistě spočítané nakolik se mu to vyplatí nebo ne. A podobné to bude u platebních bran, jejich provozovatelé to určitě nedělají pro charitu a provoz toho systému neni zadarmo. Půjde asi o to, jestli jsou to procenta nebo nějaký paušál (nebo dokonce ještě nějaký např. měsíční poplatek navíc). S nějakým procentem by se asi dalo žít. Já jsem k fio zběhnul ne proto, že bych považoval poplatky za nepřípustné (nula je samozřejmě lepší než cokoliv), ale poplatky u spořitelny mi přišly příliš vysoké (základ kolem 50 korun a to jsem si nepřiplácel za žádné služby zdarma, jen vedení účtu a výpis + poštovné).
Zrovna u Británie nevím, ta už skoro není součástí EU. Navíc to byla Británie, kde musela charita založit "sockobanku" protože si značná část britů prý nemůže dovolit bankovní účet, čímž jsou vyřazeni z moderní společnosti. Je řadu let, už jen to, kdy naposledy vysílala čt pořad euronews (pořad televize deutsche welle) ve kterém to bylo, takže se mohla situace od té doby změnit (změnila se i u nás), ale tehdy na tom byli s poplatky asi hůř než u nás (u nás nikdy nebyl problém ani pro nejobyčejnějšího člověka si bankovní účet zařídit i když na výši poplatků frfňáme).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru