Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bankovní účet v mezinárodních měnách bez poplatků

Dobrý den,

mám v plánu příjmat platby v cizí měně přes platební brány v rámci mého vznikajícího e-shopu a potřebuji k tomu účet u banky (jakékoliv), kde tyto obdržované platby budou bez poplatků. Zároveň z tohoto samého účtu chci v mezinárodních měnách nakupovat, opět přes platební brány, kam zadám číslo karty a danou věc objednám, jako bych si na www.nike.com objednal boty.

Existuje v České republice banka, která je schopna mi poskytnout účet v cizí měně ($, €, Ł), abych mohl příjmat platby v těchto měnách skrze platební brány a neplatil za každou přijatou transakci poplatek? Nebo to tak nefunguje a ten poplatek bude platit vždy zákazník podle jeho banky? Nejsem v těchto věcech moc zběhlý a ocenil bych lehčí "návod".

Zároveň z této karty a na tuto kartu chci v cizí měně převádět peníze z/na PayPal. Ideálně taktéž bez poplatků ze strany banky, u které bude účet vedený.

Česká Spořitelna mi sdělila, že platby v rámci EU jsou účtované asi za 5 Kč za platbu, což je akceptovatelné, ale platby akceptované ze zemí mimo EU (objedná si někdo například z USA), budou zpoplatněny 100 Kč. Tudíž místo 1000 Kč, které zákazník za produkt zaplatí, mi přijde 900 Kč. A to opravdu nechci akceptovat.

Kamarád z Británie má účet vedený u britské banky Monzo, ale nikde jsem se v podstatě nedočetl, jak tato banka funguje. Jedná se o internetovou banku jako N26 nebo Revolut. Nalezl bych u těchto typů bank to, co potřebuji? Případně vysvětlil by mi zde někdo princip, jak fungují? Jak funguje transfer z mého českého účtu do těchto bank, které jsou "virtuální"?

Nevím si v tomto rady a přiznám se (ostatně jste si toho asi již všimli), že věci okolo mezinárodních financí v rámci bankovních účtu a podobných věcí jsou pro mě trochu španělská vesnice. Psal jsem do ČNB před několika dny a dodnes mi nebylo odpovězeno. Ideálně bych, i přes svoji značne vyspělou angličtinu, byl rád za banku působící na českém trhu z důvodu české zákaznické podpory. Kdyby ale nebylo zbytí, šel bych klidně do nějaké zahraniční, která by mi poskytla to, že veškeré příchozí a odchozí platby budu mít bez poplatků.

Poplatky v rámci 5-10 Kč za transakci mi nejsou příjemné, ale zvládl bych to s nimi. Ale za každou transakci platit poplatek 100 Kč či podobnou částku mi přijde opravdu mimo mísu. Ačkoliv vím, že existují světové banky, které podobné transakce mají bez poplatků.

Děkuji za případné odpovědi a rady, které věřím, že budou napsány pro laika, kterým v tomto oboru skutečně jsem.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny