Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pozor na podvodníky vydávající se za FIO Banku

Podvodníci se vydávají v telefonu za Fio banku
Doručeno
Vážení klienti,

upozorňujeme na podvodné telefonní hovory, kde se útočníci vydávají za naše kolegy z Fio banky. Tito podvodníci volají z čísla, které skutečně vypadá jako číslo naší recepce (224 346 111) a informují o podezřelých transakcích na vašem účtu. Na základě tohoto pak chtějí konkrétní údaje platební karty, které následně mohou zneužít.

Nikdy jsme po vás tímto způsobem údaje nechtěli, nechceme a chtít nebudeme. Po našich klientech citlivé informace nežádáme ani po telefonu, ani e-mailem, proto je tímto způsobem nikomu nesdělujte.

Pokud jste se s tímto útokem setkali, obraťte se, prosím, na nás přes službu Fio servis z Internetbankingu nebo Smartbankingu.

Děkujeme za Vaši obezřetnost.

Váš tým klientské podpory

Právě mi přišlo. Tak upozorněte případné babičky a tetičky. Jakto, že mají to číslo té recepce?

Předmět Autor Datum
Taky mi to přišlo a zarazilo. Možná ale nejde o české číslo a že je na začátku něco jiného než +420… nový
Wikan 27.11.2020 15:44
Wikan
Třeba to může být +224 346111 bebo něco takového (taková čísla se vyskytují že nemaji +420 ale rovno… nový
ml1 27.11.2020 16:21
ml1
Na tohle snad nikdo normální neskočí.Proč by chtěli nějaké údaje o kartě, když tu samou v systému sa… nový
Karel04 27.11.2020 15:50
Karel04
Právě, možná se budou chtít zeptat jestli se opravdu nacházíte v tramtárii (to prý dělaji, já jsem s… nový
ml1 27.11.2020 16:23
ml1
To ano, kontrola z jejich strany je správná, ale údaje o kartě banka požadovat nebude.FIO vždy i v m… poslední
Karel04 27.11.2020 16:53
Karel04

Třeba to může být +224 346111 bebo něco takového (taková čísla se vyskytují že nemaji +420 ale rovnou třeba dvojku). Spíš pochybuju, že babička bude mít fio. Babičky přece mají zásadně spořitelnu.
Taky jsem si říkal, jak můžou zfalšovat telefonní číslo, ale jedině že mají něco podobného, ale to zase telefon nepřiřadí. Vím, že se dalo zfalšovat číslo SMS, e-mailová adresa, id faxu, ale u čísla telefonu bych to nečekal.

Právě, možná se budou chtít zeptat jestli se opravdu nacházíte v tramtárii (to prý dělaji, já jsem se s tím nesetkal, ale je fakt, že do Tramtráie běžně nejezdim ani tam neplatim kartou; tím spíš by transakce z Tramtárie ode mě byla podezřelá), ale těžko můžou chtít něco víc.

To ano, kontrola z jejich strany je správná, ale údaje o kartě banka požadovat nebude.FIO vždy i v mailu jen upozorňuje, že podrobnosti klient najde ve svém internetovém bankovnictví.
Kdysi jsem u Airbanky zkusil vygenerovat kód k výběru hotovosti přes Sazka terminál, že nemusím k bankomatu a vyberu to v trafice u baráku.Až pak jsem přišel na to, že hotovost takto vyplácí jen 2 sběrny ve městě.Tak jsem to nechal být, stejně platnost kódu byla asi 2 hodiny.A druhý den mi volala nějaká paní z banky, jestli jsem to opravdu generoval já anebo se někdo snaží o podvod.Tak jsem to potvrdil a poděkoval, že to sledují a své klienty chrání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru