Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Finanční plán od poradce

Dobrý den,

měl bych dotaz. Známí pracuje jako finanční poradce pro společnost ovb a nabídl mi, že mi může zkusit sestavit finanční plán pro hypotéku, protože se po nějaké trochu koukám. Sešli jsme se a řekl jsem mu základní údaje, tedy kolik si představuji, jaké mám příjmy, výdaje a jméno s adresou a kontaktní telefon. Prý ji vypracuje a zkusí sehnat vhodný produkt.

Jak toto přesně funguje? podle nějakých výpočtů, které zadá do systému vypočítá částku a dle toho nabídke produkt? Jedná se jen o nezávazně, tak bych byl nerad, kdyby se informace zanášely do nějakého třeba bankovního registru. Může vůbec do tohoto registru nahlížet, když je vše nezávazně? Není to podstatné, ale úplně přesně nemusí vědět, co jsem kdy komu platil.

Budu rád za informace, přesně nevím, jak toto funguje, děkuji.

Předmět Autor Datum
Vybere takový produkt, který není vyloženě špatný a přitom mu přinese vysokou provizi. A opravdu to…
Wikan 19.09.2020 13:35
Wikan
Děkuji za odpověď. Uvidím, s čím přijde. Je to nezávazné, ale kdo ví, jak přesně fungují. Aby třeba…
poradcedotaz 19.09.2020 13:40
poradcedotaz
Dokud úvěr neuzavřeš, pak se do registrů nic zapisovat nebude. A klidně si pak můžeš zajít do nějaké… nový
Jan Fiala 19.09.2020 16:32
Jan Fiala
Dokud úvěr neuzavřeš, pak se do registrů nic zapisovat nebude. - hlupost, aspon na SR sa do uveroveh… nový
fallon 21.09.2020 09:09
fallon
Musis rozlisovat ziadost o uver a ziadost a ponuku uveru...to je rozdiel. Pokial v banke nepodpises… nový
fleg 21.09.2020 10:08
fleg
to nie je pravda. resp. ziadost o uver je evidovana v registry, ponuka nie. avsak, napr. minimalne v… nový
fallon 21.09.2020 10:22
fallon
Tady se nebavíme o interních informacích banky, které si banka sbírá o klientech, ale o registru úvě… nový
Jan Fiala 21.09.2020 11:57
Jan Fiala
praveze ano, eviduju, priklad ides do BANKY A - poziadas NEZAVAZNE o vypracovanie uveru (ano, musis… nový
fallon 21.09.2020 13:02
fallon
Kecas...ale nie uplne. Robia to tak 2 banky na SK a tuto nadpracu robia podla mna v neprospech klien… nový
fleg 21.09.2020 16:22
fleg
nie, nekecam, minimalne SLSP a CSOB to takto robi. do nezavaznej vstupuju uplne ine cisla, pretoze v… nový
fallon 21.09.2020 16:32
fallon
To je samozrejme chyba klienta ak zamlci, ze ma niekde nejaky uver, exekuciu, alebo prijem nie je ta… nový
fleg 21.09.2020 20:39
fleg
Za jakékoliv situace v bance kalkulovat (či nedejbože ohánět se jimi!) s neoficiálními příjmy je jed… poslední
L-Core 21.09.2020 20:47
L-Core
Bat sa nemusis, poradca si zoberie kalkulacky roznych bank, natuka tam tvoje udaje a vypadne mu z to… nový
fleg 19.09.2020 19:25
fleg

Děkuji za odpověď. Uvidím, s čím přijde. Je to nezávazné, ale kdo ví, jak přesně fungují. Aby třeba do nějaké banky bez mého vědomí nevznesli dotaz do registru a tím by se tam už objevil třeba nějaký zápis o úvěr. Ne že bych tam něco tajil, ale zrovna by mě nepotěšilo něco takového bez mého vědomí.
Takže to bude tak, jak říkáte. Dle zadané částky udělá nějaké své výpočty a dle dostupných institucí, se kterými pracuje vybere to "nejvhodnější", které poté můžu přijmout nebo odmítnout a ž dále se řeší případně samotný úvěr.

Dokud úvěr neuzavřeš, pak se do registrů nic zapisovat nebude.
A klidně si pak můžeš zajít do nějaké banky, případně třeba k poradci od Lišky a nechat si udělat předběžnou kalkulaci, abys věděl, jak moc výhodné je to od známého.
Vůbec si nedělej hlavu z toho, že si to od těch bank nevezmeš, oni s tím počítají a od toho tam jsou.

to nie je pravda. resp. ziadost o uver je evidovana v registry, ponuka nie. avsak, napr. minimalne v csob je evidovana KAZDA jedna ziadost co tam davas, ja s manzelkou sme INFORMACNE, NEZAVAZNE pytali ponuku na hypo, samozrejme uz to bolo potom v systeme zadane (nie v uverovom registre ale v registre banky). nie ze by to bol problem, ale banky si eviduju kazde prdnutie klienta na pobocke.

Tady se nebavíme o interních informacích banky, které si banka sbírá o klientech, ale o registru úvěrů, který používají banky a další instituce. Tam se podobné věci (nezávazné poptávky) neevidují.
Taky se mi stalo, že jsem v mobilním bankovnictví kliknul na možnosti úvěru a za chvíli mi volali z banky, že si všimli, že jsem se díval na úvěr, jestli něco nepotřebuju.

praveze ano, eviduju, priklad ides do BANKY A - poziadas NEZAVAZNE o vypracovanie uveru (ano, musis sa identifikovat OP a podpisat NEZAVAZNU ponuku o uver). a uz si v uverovom registry. ides do BANKY B a uz v registri vidia, ze si ziadal v BANKE A uver. nehovorim, ze je to problem, ale je to tak. jasne ked sa len spytas na pobocke tak nikam nic nejde, ale to ti je k hovnu, pretoze pri realnom cerpani budu podmienky uplne ine. znova priklad, obycajna pracovnicka ti vypocita splatku 200 eur. naco ti to je vediet? pred cerpanim si ta aj tak kompletne preklepnu a vysledna suma bude uplne ina (podla bonity, prijmov, predoslych uverov, historii v tvojej banke, ceny a lokality nehnutelnosti, vzdelania atd....). preto sa davaju tie NEZAVAZNE ponuky o uver schvalovat na centrale.

Kecas...ale nie uplne.
Robia to tak 2 banky na SK a tuto nadpracu robia podla mna v neprospech klienta. Banka ta pri ponuke nema co zapisovat do uveroveho registra, tam sa mas dostat az pri poskytnuti, alebo oficialnej ziadosti o uver. Nakoniec na to ten register aj vznikol, aby sa zdielali informacie o klientoch medzi bankami.
Ak ti robi nezavaznu ponuku nie si jej klient a nema ta tam co pchat.
Ten zvysok uz kecas uplne, pretoze do nezavaznej ponuky vstupuju rovnake cisla ako do zavaznej, takze nie je dovod preco by mala byt splatka, ci podmienky ine.
Uvery na centrale sa davaju schvalovat z ineho dovodu a to je ochrana banky pred poskytnutim zleho uveru.
Este donedavna (2-3 roky dozadu) mensie banky dokonca taketo veci zavedene nemali a uvery schvaloval riaditel banky, co sa dalo vyuzit ak si ho poznal.

nie, nekecam, minimalne SLSP a CSOB to takto robi. do nezavaznej vstupuju uplne ine cisla, pretoze vela krat klient "zabudne" na svoju napr. ukoncenu exekuciu, alebo na vyzivovane deti, alebo na nie celkom oficialne prijmy atd... cize urokova sadzba sa odvija aj od toho kolko toho klient prvotne zamlcal.

To je samozrejme chyba klienta ak zamlci, ze ma niekde nejaky uver, exekuciu, alebo prijem nie je taky ako deklaroval. Oni maju na vsetko tabulky a vypocty a ak zadas na prvy pokus spravne cisla nie je dovod, aby ti pri ostrej ziadosti vyslo nieco ine.
SLSP to robi to potvrdzujem, ale pokial viem cobka nie, pretoze ja mam info, ze to robi ina banka.

Bat sa nemusis, poradca si zoberie kalkulacky roznych bank, natuka tam tvoje udaje a vypadne mu z toho najlepsia ponuka.
Navyse moze mat pristup k neverejnym benefitom, co ty bezne dostat nevies.
Dobreho poradcu spoznas napriklad podla toho, ze ti neodporuca zivotne poistenie so sporenim...to je klasicka najma zaciatocnikov, su tam vysoke provizie a pre zakaznika su takmer vzdy nevyhodne.
https://ekonomicka.poradna.net/articles/2644740-ano-nenaletiet-financnemu-poradcovi

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru