Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zverejneni cisla uctu v registru platcu DPH

Dobry den,
dnes mi spolecnost, ktere fakturuji poslala upominku, ze muj ucet neni zverejnen v registru platcu DPH. Poradite mi prosim, jakym formularem (idealne elektronikcy) nechat zapsat? Divala jsem se na portal podejto.cz a formular Oznámení o změně registračních údajů, kde sice cisla uctu muzu nahlasit (coz jsem delala jiz u registrace k DPH pred par lety), ale moznost propsat do registru platcu ve formulari neni.

Dale jsme nalezli toto, ktere opet odkazuje na stejny formular, avsak zana polozka "ucet urceny k zverejneni v registru platcu DPH" jsem nenasla.

Ust. § 96 zákona o DPH zakotvuje plátcům DPH:

Povinnost sdělit správci daně čísla všech svých bankovních2 účtů používaných pro jejich ekonomickou činnost.
Oprávnění (nikoli tedy povinnost) určit, který z takto povinně oznamovaných účtů bude zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup, tj. jako údaj v Registru plátců DPH.
Pokud jde o oprávnění určení účtů ke zveřejnění, je třeba, aby plátce skutečnost, že chce některé (nebo všechny) své účty určit ke zveřejnění v oznámení výslovně uvedl. Ve formuláři „Oznámení o změně registračních údajů / Žádost o zrušení registrace“ jde konkrétně o položku nazvanou: „účet určený ke zveřejnění v Registru plátců DPH a identifikovaných osob“, kde plátce DPH vyplní „ano“ (v případě, že zveřejnit daný účet nechce, uvede „ne“).

Dekuji
Změnit zprávu

Předmět Autor Datum
U správcu dane (tvojho) si číslo účtu uviedla? Ak áno - tak oznám "spoločnosti", že tvoj správca dan… nový
yYy 24.08.2020 16:49
yYy
Evidentně české daňové zákony neznáš :-p Pokud firma zaplatí na účet, který není uveden jako (zjedn… nový
L-Core 25.08.2020 14:20
L-Core
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/form/form_uvod.faces?pisemnost=IRSOZN Účty k DPH… nový
L-Core 25.08.2020 14:18
L-Core
diky, super tento formular tam mel i zaskrtavatko pro zverejneni do registru. To ten ma podejto.cz n… poslední
Katka22 26.08.2020 15:00
Katka22

U správcu dane (tvojho) si číslo účtu uviedla? Ak áno - tak oznám "spoločnosti", že tvoj správca dane (daňový úrad) číslo účtu vie a že spoločnosť vyžaduje niečo, čo nemá oporu v zákone. Ďalej ich upozorni, že pokiaľ pohľadávka nebude zaplatená, budeš si to vymáhať právnou cestou - so všetkým dôsledkami voči tej spoločnosti.

Evidentně české daňové zákony neznáš :-p

Pokud firma zaplatí na účet, který není uveden jako (zjednodušeně) "účet pro DPH", riskuje, že pokud onen její dodavatel DPH státu neodvede, že DPH bude muset odvést za něj. Je to šílené, ale bohužel je to tak. Pokud zaplatí na účet "uvedený pro potřeby DPH", tohoto rizika se zbaví. Tohle ale ještě dále komplikuje institut "nespolehlivý plátce".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru