Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude česká ekonomika vítězem koronavirové krize? Dlouhodobě

Jasně, teď padla výroba, provozy byly zavřené, lidé doma také, poptávka poklesla na historická minima. Ale časem.. budou se lidé (globálně) více kvůli různým virům bát cestovat MHD a až se ekonomická situace zestabilizuje, budou lidé chtít více jezdit auty? Jinými slovy, dostane páteř české ekonomiky nový impuls? Mé ekologištější já doufá, že ne, ale bojím se, že ano.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedostane, protože to tady Babiš položil takovým způsobem, že budou lidi bez peněz, koruna padne a n…
RedMaX 09.06.2020 05:29
RedMaX
Babiše považuji za jednoho z mnoha polistopadových parazitů, ale pořád mi uniká v čem je tak hrozný… nový
Zdaněný 10.06.2020 11:34
Zdaněný
Upřímně, nevidím ekonomickou situaci v ČR tak černě. Máme vzdělané a šikovné lidi, jejichž problém d… nový
Zdaněný 10.06.2020 10:21
Zdaněný
Zaplavíme svět koloběžkama. Moravský autoprůmysl neexistuje. Až se najde někdo, kdo bude montovat le… nový
karel 10.06.2020 11:27
karel
ČR si mj. vybrali i proto, že je tu a už i na slovensku síť dodavatelů, tu těžko přesuneš ze dne na… nový
Zdaněný 10.06.2020 11:30
Zdaněný
Bohužel už to řekl nějaký poslanec cizí země: Merkelová dosáhla v Evropě toho co chtěl dosáhnout Hit… nový
nerady 10.06.2020 11:55
nerady
Ledaže by EET zůstalo zrušené TRVALE.Svitla naděje. nový
Kampus 11.06.2020 12:33
Kampus
Když bude EET zrušené, bude deficit státního rozpočtu ještě větší. To asi nebude vítězství, všichni… nový
pita1 11.06.2020 14:31
pita1
Dal bych ti i "Souhlasím", ale to by musela místo toho děravého nesystému fungovat kontrola a EET bý… nový
L-Core 11.06.2020 16:52
L-Core
Nedostane, automotive bol v krize uz predtym, auta sa nedaju vyrabat donekonecna a nahradit vyrobu z… nový
fleg 14.06.2020 18:34
fleg
Já doufám, že růst mezd teď dá chvíli pokoj. A že přijde deflace. Samozřejmě vím, že to první by se… nový
L-Core 15.06.2020 06:44
L-Core
Nějak stále nechápu, proč je deflace takový strašák. Deflace = zlevňování , inflace = zdražování. Ch… nový
pita1 15.06.2020 19:21
pita1
Napriklad preto, ze deflacia posiluje cesku korunu voci zahranicnym menam, inflacia ju znehodnocuje.… nový
fleg 15.06.2020 21:30
fleg
Silná koruna likviduje NEkonkurenceschopné firmy, což je pro budoucnost žádoucí. Že pokles cen vyvol… nový
pita1 15.06.2020 22:39
pita1
Vidim, ze sa este musis vela ucit;o). Skus si dostudovat, co to ta deflacia je, ako sa prejavuje, pr… nový
fleg 16.06.2020 18:25
fleg
Že pokles cen vyvolá pokles spotřeby je nevím na čem postavený blud. není to blud. Když ceny klesaj… nový
L-Core 16.06.2020 19:51
L-Core
Vzpomínám na svou debatu s jedním německým ekonomem v roce 1990. Říkal mi, jak je pro ně výhodné sje… poslední
pita1 16.06.2020 23:49
pita1

Nedostane, protože to tady Babiš položil takovým způsobem, že budou lidi bez peněz, koruna padne a na auto bude mít jen opravdu bohatý člověk.

Vůbec to s koronou nesouvisí, prostě se stal Babiš, ne korona.

A jestli jseš ekolog, tak bych na tvém místě nejásal, když jsou lidé chudí, tak sice nemají na to, denně jezdit autem, ale ekologie půjde do prdele první, protože ti každej na něco tak nepodstatnýho bude dlabat, když budou v sázce životy lidí!

Babiše považuji za jednoho z mnoha polistopadových parazitů, ale pořád mi uniká v čem je tak hrozný oproti svým oponentům (opozici, pana NIC NEDOKÁZALA Mináře vůbec neberu v potaz, ten je naprosto bezvýznamnou figurkou), že se demonstruje jen proti němu. A upřímně, narozdíl od Bakalů a Klausů tu ekonomiku jen "trochu" vysává, ale nezdá se mi, že by se ji snažil systematicky udusit (což jsem u mnoha jeho předchůdců pocit teda měl). Patří podle mě do basy, ale ne první v pořadí a už mě docela vadí, jak lidi, co dříve mlčeli (zejména pražská "většina") najednou jsou jakoby na povel z ČT hrozně probuzení.. předpokládám, že za tím vším je stejně jen fight zájmových skupin o dostavbu Temelína, o nějaké blaho ČR tam vůbec nejde.

Upřímně, nevidím ekonomickou situaci v ČR tak černě. Máme vzdělané a šikovné lidi, jejichž problém donedávna byl pouze kapitál. A ten už problémem přestává být, protože zkonstnatělé banky už jsou čím dál víc mimo hru. Z poslední doby zajímavé kousky, které máme např. velice výkonné el. koloběžky (např. oproti Xiaomi) - které chtěji doladit po konstrukční stránce, sic ještě, ale rozhodně mají dobře na trhu našlápnuto, nebo drony, farmaceutický průmysl, IT obecně, nanomateriály, 3D tisk, škodovka samo také, ale moravský autoprůmysl má čím dál lepší produkty atd... ne, nemyslím, že jsme na tom s výhledem do budoucna špatně.

ČR si mj. vybrali i proto, že je tu a už i na slovensku síť dodavatelů, tu těžko přesuneš ze dne na den také (to bys musel i s obyvateli ČR).. El. koloběžky jsou jeden příklad z mnoha a pokud je domakají, jsou na světové špici. A pokud máš pocit, že je to špatný business, tak zkus někdy vyjít na ulici..

Bohužel už to řekl nějaký poslanec cizí země: Merkelová dosáhla v Evropě toho co chtěl dosáhnout Hitler, t.j. aby celá Evropa makala pro Německo. Tím, že u nás proběhla privatizace tak jak proběhla je náš stát navázán na Německo pupeční šňůrou. Naši předkové bojovali proti německému či rakouskému diktátu celá staletí a nyní jsme tam kde jme byli před I. světovou válkou. Co se týče Babiše přečti si knihu Žlutý baron a pochopíš. Ale on to není jen Babiš to je npř. Mathonka, která díky nastrčeným firmám skupuje od státu pozemky, které jsou podmáčené a nikdo je nechce pro pěstování. To dělají po celé ČR. Problém do budoucna nebude jak vodu upravit ale kde ji získat a náš stát prodává pozemky za pár šušňů cizincům, aby nám pak vodu mohli prodávat.

Dal bych ti i "Souhlasím", ale to by musela místo toho děravého nesystému fungovat kontrola a EET být tam, kde to má smysl (= kde je to stát schopen zkontrolovat). Po chvilkovém "bu bu bu, hrozí 15kKč!" se všichni naučili, jak dát státu nažrat, aby jejich koza zůstala celá. Provozovna, kde už osmnáctým rokem vykazují ztrátu (žádný zaměstnanec, žádný nájem, zato dcery mezitím postavily baráky bez hypoték), může vesele ve vymýšlení tržeb pokračovat dál - jen si musí pohlídat, aby "cizí element" v ní účtenku dostal.

Museli by na to jít jinak, já jim ale radit - a už vůbec ne zadarmo :-p - nebudu.

Nedostane, automotive bol v krize uz predtym, auta sa nedaju vyrabat donekonecna a nahradit vyrobu za elektricke z roznych pricin nejde zatial.
Bude musiet dojst k spajaniu automobiliek, kto sa nespoji do vacsieho koncernu padne na drzku rovnako ako je na tom Renault napriklad teraz.
Renault sa bude musiet spojit s PSA, Fiat a nejaka americka k tomu asi pojdu do kopru, respektive ich niekto kupi.
Staty orientovane na auta, co je CR aj SR na tom budu tym padom zle, aj ked my aj vy robime pre Nemcov a Korejcov a tam nie je celkom jasne ako zasiahne stat, respektive kolko penazi do nich naleje na udrzanie vyroby.
Navyse vzhladom na rast miezd v CR a v SR za posledne roky je tu moznost, ze prave my budeme medzi tymi, kde materske automobilky zavru vyrobu ako prvu.

Napriklad preto, ze deflacia posiluje cesku korunu voci zahranicnym menam, inflacia ju znehodnocuje. Cesko je proexportne ladena ekonomika, silna korunu stavia ceske podniky do pozicie, ked nevedia kokurovat inym firmam a prichadzaju o zakaznikov.
Dalej tu mame deflacnu spiralu, co je pokles cien a paradoxne aj pokles spotreby, co vyvolava pokled trzieb atd.
Zober si poslednu krizu z roku 2008, ked prudko poklesli ceny ropy, nehnutelnosti, padli akciove trhy a aj mnohe banky...vsetko su to nasledky deflacie penazi.

Silná koruna likviduje NEkonkurenceschopné firmy, což je pro budoucnost žádoucí. Že pokles cen vyvolá pokles spotřeby je nevím na čem postavený blud. Krizi v roce 2008 nezpůsobila deflace, ale nesmyslné rozdávání hypoték a pád banky Lehman Brothers, která prováděla riskantní obchody s cennými papíry nezajištěných hypoték a jiných pochybných akcií.
59054-pad-lehman-brothers-co-poslalo-svet-do-financni-propasti

Že pokles cen vyvolá pokles spotřeby je nevím na čem postavený blud.

není to blud. Když ceny klesají, všichni čekají, že klesnou ještě více a nenakupují. Proto je to takový strašák pro makroekonomy. Ti, kteří mohou mít makroekonomiku na háku (třeba proto, že jsou například v důchodu a za vodou), se na deflaci mohou objektivně těšit. Teda, oni se na ni těší skoro všichni běžní občané (hurá, ceny klesají!) - než se na nich projeví to, že kvůli odkládání spotřeby při čekání na další pokles cen jejich fabrika je na pokraji krachu a proto propouští.

Vzpomínám na svou debatu s jedním německým ekonomem v roce 1990. Říkal mi, jak je pro ně výhodné sjednocení Německa a pokles kurzu marky, jak vzroste odbyt, investice, vývoz, zaměstnanost. Znovu jsme se setkali po 5. letech. Držel se za hlavu a jen si stěžoval, kolik je to sjednocení stojí a nemá to konce.
Co se týká odkládání spotřeby, je dobré se podívat, za co lidé vydávají nejvíc peněz. Jsou to výdaje na bydlení (topení, elektřina, nájem) a na jídlo. Tyto výdaje se dají těžko odkládat. Hypotéky, leasingy a úvěry možná dočasně zvednou HDP, ale nevěřím tomu, že to funguje do nekonečna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru