Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude česká ekonomika vítězem koronavirové krize? Dlouhodobě

Jasně, teď padla výroba, provozy byly zavřené, lidé doma také, poptávka poklesla na historická minima. Ale časem.. budou se lidé (globálně) více kvůli různým virům bát cestovat MHD a až se ekonomická situace zestabilizuje, budou lidé chtít více jezdit auty? Jinými slovy, dostane páteř české ekonomiky nový impuls? Mé ekologištější já doufá, že ne, ale bojím se, že ano.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedostane, automotive bol v krize uz predtym, auta sa nedaju vyrabat donekonecna a nahradit vyrobu z… nový
fleg 14.06.2020 18:34
fleg
Já doufám, že růst mezd teď dá chvíli pokoj. A že přijde deflace. Samozřejmě vím, že to první by se… nový
L-Core 15.06.2020 06:44
L-Core
Nějak stále nechápu, proč je deflace takový strašák. Deflace = zlevňování , inflace = zdražování. Ch… nový
pita1 15.06.2020 19:21
pita1
Napriklad preto, ze deflacia posiluje cesku korunu voci zahranicnym menam, inflacia ju znehodnocuje.… nový
fleg 15.06.2020 21:30
fleg
Silná koruna likviduje NEkonkurenceschopné firmy, což je pro budoucnost žádoucí. Že pokles cen vyvol… nový
pita1 15.06.2020 22:39
pita1
Vidim, ze sa este musis vela ucit;o). Skus si dostudovat, co to ta deflacia je, ako sa prejavuje, pr… nový
fleg 16.06.2020 18:25
fleg
Že pokles cen vyvolá pokles spotřeby je nevím na čem postavený blud. není to blud. Když ceny klesaj… nový
L-Core 16.06.2020 19:51
L-Core
Vzpomínám na svou debatu s jedním německým ekonomem v roce 1990. Říkal mi, jak je pro ně výhodné sje… poslední
pita1 16.06.2020 23:49
pita1

Nedostane, automotive bol v krize uz predtym, auta sa nedaju vyrabat donekonecna a nahradit vyrobu za elektricke z roznych pricin nejde zatial.
Bude musiet dojst k spajaniu automobiliek, kto sa nespoji do vacsieho koncernu padne na drzku rovnako ako je na tom Renault napriklad teraz.
Renault sa bude musiet spojit s PSA, Fiat a nejaka americka k tomu asi pojdu do kopru, respektive ich niekto kupi.
Staty orientovane na auta, co je CR aj SR na tom budu tym padom zle, aj ked my aj vy robime pre Nemcov a Korejcov a tam nie je celkom jasne ako zasiahne stat, respektive kolko penazi do nich naleje na udrzanie vyroby.
Navyse vzhladom na rast miezd v CR a v SR za posledne roky je tu moznost, ze prave my budeme medzi tymi, kde materske automobilky zavru vyrobu ako prvu.

Napriklad preto, ze deflacia posiluje cesku korunu voci zahranicnym menam, inflacia ju znehodnocuje. Cesko je proexportne ladena ekonomika, silna korunu stavia ceske podniky do pozicie, ked nevedia kokurovat inym firmam a prichadzaju o zakaznikov.
Dalej tu mame deflacnu spiralu, co je pokles cien a paradoxne aj pokles spotreby, co vyvolava pokled trzieb atd.
Zober si poslednu krizu z roku 2008, ked prudko poklesli ceny ropy, nehnutelnosti, padli akciove trhy a aj mnohe banky...vsetko su to nasledky deflacie penazi.

Silná koruna likviduje NEkonkurenceschopné firmy, což je pro budoucnost žádoucí. Že pokles cen vyvolá pokles spotřeby je nevím na čem postavený blud. Krizi v roce 2008 nezpůsobila deflace, ale nesmyslné rozdávání hypoték a pád banky Lehman Brothers, která prováděla riskantní obchody s cennými papíry nezajištěných hypoték a jiných pochybných akcií.
59054-pad-lehman-brothers-co-poslalo-svet-do-financni-propasti

Že pokles cen vyvolá pokles spotřeby je nevím na čem postavený blud.

není to blud. Když ceny klesají, všichni čekají, že klesnou ještě více a nenakupují. Proto je to takový strašák pro makroekonomy. Ti, kteří mohou mít makroekonomiku na háku (třeba proto, že jsou například v důchodu a za vodou), se na deflaci mohou objektivně těšit. Teda, oni se na ni těší skoro všichni běžní občané (hurá, ceny klesají!) - než se na nich projeví to, že kvůli odkládání spotřeby při čekání na další pokles cen jejich fabrika je na pokraji krachu a proto propouští.

Vzpomínám na svou debatu s jedním německým ekonomem v roce 1990. Říkal mi, jak je pro ně výhodné sjednocení Německa a pokles kurzu marky, jak vzroste odbyt, investice, vývoz, zaměstnanost. Znovu jsme se setkali po 5. letech. Držel se za hlavu a jen si stěžoval, kolik je to sjednocení stojí a nemá to konce.
Co se týká odkládání spotřeby, je dobré se podívat, za co lidé vydávají nejvíc peněz. Jsou to výdaje na bydlení (topení, elektřina, nájem) a na jídlo. Tyto výdaje se dají těžko odkládat. Hypotéky, leasingy a úvěry možná dočasně zvednou HDP, ale nevěřím tomu, že to funguje do nekonečna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru