Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Daně u DPP

Dobrý den , chtěl bych vás poprosit o radu / vysvětlení jak funguje daň u DPP.

Jsem 22 letý student , v současné situaci jsem bez práce tak jsem si našel brigádu na DPP , kde hrubá hodinová sazba činí 265Kč(nepodepsal jsem růžové prohlášení) . Dohodu mám podepsanou do konce května a je klasicky na max 300h za rok. Pokud si za měsíc vydělám do 10 000 tak je mi jasné že je danění 15%. Nějak jsem ale z dostupných článků nepochopil , co se stane pokud 10 000 překročím a jsem zároveň student.
Chápu , že za mě za mě zaměstnavatel platí soc. a zdrav . pojištění a daň už není srážková , ale je zálohová. Ale platí to i pokud jsem student? případně mohu potom žádat o přeplatek na soc. a zdrav. příští rok pomocí daňového přiznání ?

Co jsem si tak zhruba počítal tak pokud bych za měsíc nadělal 100hod. (26650 kč brutto ) tak čistá částka by činila 18 363 což už je poměrně velký rozdíl.
Chci se tedy zeptat jestli mám nárok na vracení daní příští rok a případně jestli je tam nějaká maximální částka o kterou mohu žádat ?

Děkuji Moc všem

Předmět Autor Datum
Ale platí to i pokud jsem student? Ano. případně mohu potom žádat o přeplatek na soc. a zdrav. pří…
Wikan 02.04.2020 12:18
Wikan
Dobře , děkuji za odpověď poslední
Edous 02.04.2020 12:21
Edous

Ale platí to i pokud jsem student?

Ano.

případně mohu potom žádat o přeplatek na soc. a zdrav. příští rok pomocí daňového přiznání ?

Ne. Daňové přiznání se týká jenom daní, ne pojištění.

Chci se tedy zeptat jestli mám nárok na vracení daní příští rok a případně jestli je tam nějaká maximální částka o kterou mohu žádat ?

V daňovém přiznání se uplatní odpočitatelné položky na osobu (24 840 Kč) případně i na studenta (4020 Kč). Dojde tak k vrácení všech daní, ale nikoliv pojištění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru