Předmět Autor Datum
To snad závisí na bance. nový
karel 12.12.2019 14:24
karel
když chci koupit nějaký produkt/služku Služku si kupte tuzemskou, zajedno je na obchod s lidmi dost… nový
Kurt 12.12.2019 14:29
Kurt
:-D Chtěl jsem napsat službu. :D Takže podle banky. Děkuji. :-) nový
idefix80 12.12.2019 14:40
idefix80
S kurzem ve dni zúčtování, pokud platíte v dolarech a platba tak dojde v dolarech až do banky (tedy… nový
ml1 12.12.2019 14:48
ml1
Děkuji za reakci. :-) poslední
idefix80 12.12.2019 15:28
idefix80

když chci koupit nějaký produkt/služku

Služku si kupte tuzemskou, zajedno je na obchod s lidmi dost přísný Interpol a zadruhé se s tou tuzemskou alespoň domluvíte.
Co se týče kurzu měny, tak to závisí na tom, jak budete platit - při platbě kartou bude kurz podle banky, která ji vydala, při platbě PayPalem pak zase podle kurzu PayPalu.

S kurzem ve dni zúčtování, pokud platíte v dolarech a platba tak dojde v dolarech až do banky (tedy nepoužijete DCC (dynamic current conversion) tedy kurz, který stanovuje e-shop (nebo jeho poskytovatel této služby) - obvykle to nebývá výhodné respektive jsem neslyšel o případu, že by bylo (vždy jenom opak), já sám jsem se s ním setkal jen jednou a tehdy vycházelo € snad na 28,50 nebo ještě víc v době kdy bylo za 25.90 (čnb střed+směnárny a za 26.50 u banky)). Banka má kurzy obvykle vyvěšené na webu včetně historie. Eura a dolary jsou bez problému (dál libry, jeny atd... závisí na bance, jaké měny podporuje, ale eura a dolary to budou vždycky), spíš by bylo otázkou za jaký kurz se přepočítávají měny, které nemá banka na indexu (kubánské peso, indonéská rupie, korejský won, vietnamský dong...), tam to pro banku přepočítává poskytovatel karty a nikdy jsem nehledal, jestli má nějaké kurzy vyvěšené nebo jsou tajné.

Problém je, že toto je takový zajíc v pytli, protože Vy ani banka ani nikdo neví, jaký ten kurz za dva tři dny (banka má vyvěšený aktuální), kdy se to zúčtuje bude (samozřejmě rozdíly jsou v haléřích, ale prostě konečnou cenu se dozvíte až po zaúčtování). Já si třeba proto zařídil devizový účet v eurech (a udělal bych tak i s dolary, pokud by bylo třeba), jednak protože eura získám ve směnárně levněji než v bance - stačí se projít středem prahy (i po započítání 0.5% poplatku za vklad) jednak právě kvůli tomu čekání až se platba zaúčtuje abych viděl kolik si banka opravdu odečetla (to se potom třeba platba za rodinnou dovolenou blbě rozpočítává, když týden čekám než se platba definitivně zaúčtuje). Jedno nebo druhé by mi asi bylo jedno, těch 70 haléřů, co si banka přirazí jsou asi 3% to bych jí i dopřál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru