Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Můžu takto podnikat?

Dobrý den,

založil jsem si vedlejší řemeslnou živnost na opravy silničních vozidel (+několik volných živností). Pro začátek bych chtěl auta opravovat doma (na zastřešeném dvorku). Jednalo by se převážně o mechanické práce - tedy téměř žádné nebezpečné odpady v podobě olejů atd. Je možné takto podnikat? Dále bych chtěl také vyrábět kovové konstrukce (svařované apod.), taktéž v domácí dílně. Je to možné, nebo musím mít specializovanou provozovnu? Dodám že místo (dům), kde bych chtěl práce provozovat, patří rodičům a je zároveň mé trvalé bydliště.

Děkuji za info

Předmět Autor Datum
Nevím jak to kontroluje živnostenský úřad ale také jde o to zda to nebude vadit sousedům. Zda je dům… nový
nerady 10.10.2019 18:39
nerady
Např. v "bydlení čistém" nemůžeš mít ani účetní živnost Cože? Na vedení účetnictví žádnou provozovn… nový
L-Core 10.10.2019 19:15
L-Core
Pokiaľ tam máš sídlo firmy odporúčam spisat s rodičmi nájomnú zmluvu... kľudne za korunu ročne, ale… nový
fleg 11.10.2019 19:20
fleg
Legálně to nejde - musíš zkolaudovat provozovnu pro tento účel. S tím svařováním je to jednodušší -… poslední
qdj 21.10.2019 13:40
qdj

Nevím jak to kontroluje živnostenský úřad ale také jde o to zda to nebude vadit sousedům. Zda je dům tvých rodičů v územním plánu zařazen do území kde lze tyto práce provádět. Pokud tomu tak není neměl by ti živnostenský úřad dát souhlas ke zřízení provozovny. Např. v "bydlení čistém" nemůžeš mít ani účetní živnost.

Např. v "bydlení čistém" nemůžeš mít ani účetní živnost

Cože? Na vedení účetnictví žádnou provozovnu nepotřebuješ.

K v dotazu uvedenému:

téměř žádné nebezpečné odpady v podobě olejů atd

Tohle bych určitě podrobně probral na živnostenském úřadě. Najednou se objeví inspekce životního prostředí (či jak se jmenují) a začnou lítat vysoké pokuty..

Pokiaľ tam máš sídlo firmy odporúčam spisat s rodičmi nájomnú zmluvu... kľudne za korunu ročne, ale lepšie by bolo na max možnú čiastku, po ktorú rodičia nemusía platiť daň.
Budeš mat navyše náklad do firmy a oficiálne sídlo podnikania.

Legálně to nejde - musíš zkolaudovat provozovnu pro tento účel. S tím svařováním je to jednodušší - nikomu o tom neříkej a jsi v pohodě. Legálně potřebuješ dobrozdání od stavebního odboru, který ti ho vydá po vyřízení hygieny, požární ochrany, vyjádření odboru ŽP a kýho výra ještě. Dost záleží na tom odkud jsi. Někde jsou úředníci dost benevolentní, jinde to nemusíš ani zkoušet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru