Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Peniaze kamarat

Zdravim Vás, ospravedlňujem sa no neviem ako ďalej. Môj dobrý kamarát prišiel o prácu a od predvčera ma neustále volal, bol som s nim von a povedal mi že potrebuje požičať a to rovných 1000€ lebo má dlhy a potrebuje to splatiť. Vraj ma prisľúbenú prácu od Apríla.. neviem ako ho odmietnuť, poznám ho už od strednej vždy som s ním dobre vychádzal, no čo sa týka peňazí neverím mu. Ako ho odmietnuť? predsa len nie je to malá suma a bojím sa že s ním budu problémy. Vďaka

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řekni mu,že prostě peníze navíc žádné nemáš.Že sám šetříš,třeba pro nemocnou babičku,na nové auto ap…
Karel04 25.02.2019 07:50
Karel04
Já osobně nevidím důvod komukoliv něco vysvětlovat. Prostě nepůjčím a hotovo. nový
L-Core 25.02.2019 09:54
L-Core
To je taky pravda.Prostě mám zásadu nikdy nikomu nepůjčovat a vyjímky neexistují. nový
Karel04 25.02.2019 10:11
Karel04
Půjčka za takových podmínek je spíš dar (i kdyby na krásně tu práci dostal, jak dlouho by mu trvalo,… nový
ml1 25.02.2019 17:38
ml1
Z Murphyho zákonů: Přítel, kterému jsi pomohl v nouzi si na tebe vzpomene, až bude zase v nouzi. N… poslední
Yarda 26.02.2019 09:12
Yarda

Řekni mu,že prostě peníze navíc žádné nemáš.Že sám šetříš,třeba pro nemocnou babičku,na nové auto apod.A když potřebuje peníze,musí si je půjčit někde i na vysoký úrok a pak si to řešit sám včetně případných exekucí.Nebo ať to zkusí u svých příbuzných.

Půjčka za takových podmínek je spíš dar (i kdyby na krásně tu práci dostal, jak dlouho by mu trvalo, než to splatí, kromě dluhu u vás asi bude mít další a z něčeho bude muset žít). €1000 je dost peněz, srovnatelné s měsíční výplatou, předpokládám, že i na slovensku. Záleží jaký má žaludek, jestli zmizí nebo jestli bude slibovat, nebo jestli to neprodleně splatí. V zásadě půjčit někomu peníze a chtít je zpátky znamená konec přátelství.
Pokud nefunguje nepůjčím, což se mezi kamarády blbě řiká, tak snad jedině že nemáte nebo že to na něco potřebujete. Je to blbé muset se takto vymlouvat. Řikat, že mu nevěříte, to asi neni moc kamarádské, i když je to pravda, to je jasné.

Z Murphyho zákonů:

Přítel, kterému jsi pomohl v nouzi si na tebe vzpomene, až bude zase v nouzi.

Napadá mne: To nemá nějaké blízké příbuzné co by ho založili? Nebo nějaký majetek co by mohl prodat nebo zastavit? Jaké má dluhy, jak se do nich dostal?
Koukal jsem, 1000€ je asi 26kKč, to není tak moc, pokud by někdo blízký potřeboval vypomoci z nějakého důvodu hodného zřetele (například by měl nabourané auto), možná bych se ustrnul. I kdyby mi to nevrátil, asi jsem přišel už o víc, měl bych pádnou výmluvu, proč v budoucnu nepůjčit ani jemu ani nikomu jinému.
Ale pokud by ten dluh vznikl například že ho chytnul revizor a on upomínky o zaplacení pokuty házel do odpadů, tak by měl smůlu.

BTW: Nezkoušel tvůj kamarád se domluvit s věřiteli na nějakém splátkovém kalendáři?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru