Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EET, vlna 3+4

Poslech jsem si tento rozhovor: https://video.aktualne.cz/dvtv/babis-nevi-kolik-si-da-kdo-piv-agrofert-data-z-pokladen-nezn/r~723971b0366b11e9b5e8ac1f6b220ee8/

Obdivuji nervy Mikuláše Ferjenčíka, stále a stále vysvětlovat jedno a totéž někomu, kdo to snad ani nechce chápat.

Hodnotím čistě pragmaticky (jako M.F.) z pohledu přínosů státní kasy:

- EET ve stáncích může mít (a bude mít) na příjmy státu plusový vliv
- EET u řemeslníků, advokátů, atd.: je to přesně tak jak M.F. uvádí ("bez papíru za litr, s papírem za litr a půl"); nechť si každý šáhne do svědomí, jak se jako občan, konečný spotřebitel, zachová. Pikantní je, když platby bez papíru se dožaduje pracovník FÚ, aby to měl levnější ]:) - na druhé straně, není to z jeho strany nic nelogického. Tady stát zavedením EET nic nevydělá.

Je to sice z pohledu třeba hospodských nespravedlivé, aby (například v rozhovoru uváděný) malíř případně EET neměl ("rovné podmínky"), ale - jak M.F. vysvětluje - EET u neveřejně poskytovaných služeb stejně státní správa není schopna zkontrolovat, finanční přínos se konat nebude. Takže mu to bude sice přikázáno, on se podřídí, ale nadále bude postupovat stejně jako dnes. Něco s papírem, něco bez. Když vykáže 825 tisíc tržeb, nezaplatí ani korunu daně, minimální odvody socka a zdravka a nestane se plátcem DPH. To je pro něj cíl, tak to VŽDY bude mít, EET, neEET. Navenek spravedlnost, ale vnitřně ne - na rozdíl od hospodského bude moci "šidit státní kasu" stejně jako dřív.

Jako hypotetický "nezainteresovaný externí pozorovatel" jsem schopen pochopit buzeraci z hlediska státu, pokud to v důsledku má pro něj nějaký význam (finanční přínos). Nepochopím ale buzeraci, která nepřinese vůbec nic, jen otravuje. Asi nutné pro falešný dojem spravedlnosti… Osobně mi 3/4 vlna, do které bych měl spadnout, vůbec nevadí - ba naopak, díky pádu do ní vyděláme s manželkou bezmála 10kKč na daních (sleva na dani "za pokladničku").

Jedná se spíše o pokec, tuhle kategorii ale v ekonomické větvi nemáme.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny