Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EET, vlna 3+4

Poslech jsem si tento rozhovor: https://video.aktualne.cz/dvtv/babis-nevi-kolik-si-da-kdo-piv-agrofert-data-z-pokladen-nezn/r~723971b0366b11e9b5e8ac1f6b220ee8/

Obdivuji nervy Mikuláše Ferjenčíka, stále a stále vysvětlovat jedno a totéž někomu, kdo to snad ani nechce chápat.

Hodnotím čistě pragmaticky (jako M.F.) z pohledu přínosů státní kasy:

- EET ve stáncích může mít (a bude mít) na příjmy státu plusový vliv
- EET u řemeslníků, advokátů, atd.: je to přesně tak jak M.F. uvádí ("bez papíru za litr, s papírem za litr a půl"); nechť si každý šáhne do svědomí, jak se jako občan, konečný spotřebitel, zachová. Pikantní je, když platby bez papíru se dožaduje pracovník FÚ, aby to měl levnější ]:) - na druhé straně, není to z jeho strany nic nelogického. Tady stát zavedením EET nic nevydělá.

Je to sice z pohledu třeba hospodských nespravedlivé, aby (například v rozhovoru uváděný) malíř případně EET neměl ("rovné podmínky"), ale - jak M.F. vysvětluje - EET u neveřejně poskytovaných služeb stejně státní správa není schopna zkontrolovat, finanční přínos se konat nebude. Takže mu to bude sice přikázáno, on se podřídí, ale nadále bude postupovat stejně jako dnes. Něco s papírem, něco bez. Když vykáže 825 tisíc tržeb, nezaplatí ani korunu daně, minimální odvody socka a zdravka a nestane se plátcem DPH. To je pro něj cíl, tak to VŽDY bude mít, EET, neEET. Navenek spravedlnost, ale vnitřně ne - na rozdíl od hospodského bude moci "šidit státní kasu" stejně jako dřív.

Jako hypotetický "nezainteresovaný externí pozorovatel" jsem schopen pochopit buzeraci z hlediska státu, pokud to v důsledku má pro něj nějaký význam (finanční přínos). Nepochopím ale buzeraci, která nepřinese vůbec nic, jen otravuje. Asi nutné pro falešný dojem spravedlnosti… Osobně mi 3/4 vlna, do které bych měl spadnout, vůbec nevadí - ba naopak, díky pádu do ní vyděláme s manželkou bezmála 10kKč na daních (sleva na dani "za pokladničku").

Jedná se spíše o pokec, tuhle kategorii ale v ekonomické větvi nemáme.

Předmět Autor Datum
eet je paušální zlodějina, udávání, plýtvání a šmírování a okrádání o čas, peníze podnikatelů a živn…
Emil Martinec 23.02.2019 20:40
Emil Martinec
Nie je, u mas prijmy statu stupli.
fleg-sk 24.02.2019 08:53
fleg-sk
Bodejť ne, když živnostníky okradli (a odradili, znechutili). Kolik hospod zavřelo
Emil Martinec 28.02.2019 12:59
Emil Martinec
Pokud státu stoupne příjem z daní, jenom utratí více na jiné blbosti. Za x let není rozpočet vyrovna…
nerady 24.02.2019 09:19
nerady
Ale tohle se děje bez ohledu na EET. Viz pilotní projekt sociálního statusu v Číně atd. Bude hůř, ch…
Jan Fiala 24.02.2019 12:57
Jan Fiala
EET ve stáncích může mít (a bude mít) na příjmy státu plusový vliv Téměř 80-letý strýc mé milé Tond…
hynajs 26.02.2019 10:27
hynajs
Ty firmy totiž dávají peníze na volební šaškárnu a trhovci holt nic nedávají a tam je ten zakopaný p…
nerady 26.02.2019 11:33
nerady
Jak jsem psal, posuzuji možný přínos naprosto bez emocí, pouze z pohledu toho, zda z logiky věci se…
L-Core 26.02.2019 17:27
L-Core
Průšvih bude v tom, že se člověk stane hračkou ve spárech bank. Od té doby co nejsou peníze zlaté či…
nerady 26.02.2019 22:21
nerady
V Číně už mají náskok a věřím, že jim 99% všech mocensky založených politiků závidí jejich možnosti.…
čumil old 27.02.2019 10:48
čumil old
Není složité dokázat, že totalita a hotovost nejdou dohromady.
Emil Martinec 28.02.2019 13:02
Emil Martinec
Vždyť taky začínají tlaky na likvidaci hotovosti. zdroj poslední
karel 28.02.2019 13:37
karel

Pokud státu stoupne příjem z daní, jenom utratí více na jiné blbosti. Za x let není rozpočet vyrovnaný ale vždy schodkový. Stát se chová jak nezodpovědné rodiny a utrácí více než má příjem. Vše směřuje k co největšímu "sešněrování" obyčejných občanů a možnosti kradení na vyšších místech. S L-Core naprosto souhlasím. Dojde k tomu, že stát bude mít naprostý přehled i zpětně a bude toho využívat ( na chudý lid je potřeba bič).

EET ve stáncích může mít (a bude mít) na příjmy státu plusový vliv

Téměř 80-letý strýc mé milé Tonda pětuje kytičky a zeleninu a prodává je na tržišti. Na mou otázku, jak si poradíme s EET, prohlásil, že by se mohl na to vysrat.
Moudrý pán na rozdíl ....

Je zajímavé, že zapáleným bojovníkům za státní kasu, toužícím zasolit květinářce (už se stalo) či trhovci, vůbec nevadí daňové ráje, firmy s anonymními vlastníky, miliardové dotace Anofertům na rozdíl od drobných zemědělců ...
No, hlavně, že každý hospodský musí do dvou vteřin referovat.

Ty firmy totiž dávají peníze na volební šaškárnu a trhovci holt nic nedávají a tam je ten zakopaný pes. Čím nepřehlednější firma tím lépe se z ní tahají peníze pro politiky. Ještě lepší je pustit jí žilou pro politika těsně před insolvencí. Já tvrdím, že každý cizinec, který chce navštívit naši republiku by měl shlédnout filmy z 60 let "Mezi námi zloději" a nebo "U nás v Mechově". Tyto filmy jsou nadčasové a ukazují přesně náturu v naší kotlině.

Jak jsem psal, posuzuji možný přínos naprosto bez emocí, pouze z pohledu toho, zda z logiky věci se může konat pro státní kasu přínos. Já bych se, být oním strýcem, v osmdesáti zachoval úplně stejně. Nepředpokládám, že by byl ochoten účastnit se "papírové varianty EET" (jakési státem evidované účtenky, vydávané finančními úřady, následně co 3 měsíce předkládané ke kontrole, prý vhodné pro malé OSVČ s obratem? do 200kKč ročně), což je snad ještě větší šaškárna.

Já a ty se toho velmi pravděpodobně nedožijeme, ale až nastane doba bez hotovosti (tady byl dnes rozhovor: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/konec-placeni-v-hotovosti-bude-to-orwellovsky-svet-varuje-ekonom-66948 ), to teprve začne ta správná legrace. Obejít to půjde pouze cizími měnami, pokud o to budou obě strany stát (úplatek v dolarech), ale platit hotově dolary v hospodě či na tržnici (ani jinde) asi dost dobře nepůjde. Osobně jsem přesvědčen, že ta bezhotovostní doba jednou nastane, státům se to bude určitě líbit. Zbytková šedá ekonomika v podobě barteru (Franta mi doveze fůru písku, já mu dám dva králíky) bude naprosto zanedbatelná, nehledě na to, že chov a zabíjení králíků mimo oficiální farmy/jatky už v té době eu dávno zakáže.

Mají se mladí na co těšit.

Průšvih bude v tom, že se člověk stane hračkou ve spárech bank. Od té doby co nejsou peníze zlaté či stříbrné to jde z kopce. Až nebudou peníze tak lidé budou jen trpně přihlížet jak o ně v krachující bance či státu přicházejí. A jelikož v té době už nebudou umět nic rukama udělat tak nebude ani bártrový obchod. Ještě ke strýci. Pokud si důchodce v současné době vydělá cca do 170000,-Kč tak neplatí žádnou daň ale přiznání musí vyplnit. O to je větší šaškárna tyto lidi nutit k EET. Poznámka k chovu domácích zvířat. Někdy kolem roku 1927 se jedna obec rozhodla připojit k velkému městu, s kterým sousedila. Po roce se zase obec chtěla osamostatnit. Důvod. Dříve sedlák z té obce zabil krávu, prase či ovci u sebe na dvoře a koně pracovali na poli. Po sloučení s městem, ale sedlák musel se zvířaty na porážku do městských jatek. Tak měl blokovaný koňský povoz na celý den, jelikož si musel po porážce maso domů na něčem přivézt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru