Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem praca v IT na fakturu

Dobry den,
doteraz som vzdy pracoval na trvaly prac. pomer. Teraz menim pracu a pokial sa podari, tak by som si chcel najst firmu, ktorej by som pracu fakturoval. Aby som bol v obraze pri pripadnej diskusii so zamestnavatelom ohladom vysky faktur - chcel som sa poradit, ako urcit vysku.

Nakolko nemam v tejto oblasti znalosti, tak pre lepsie pochopenie uvazujme, ze by islo o svarc system(teda pocitajme dodavku pre 1 odberatela, 40 hod tyzdenne) - co do vysky fakturovanej sumy zapocitat?

Predpokladam, ze zaklad je superhruba mzda(tzn. hruba mzda+odvody zamestnavatela).
-zapocitat do tejto sumy aj dovolenku s tym, ze keby som mal volno, tak za ten cas by sa nefakturovalo? v podstate je to 1 mesacny plat navyse. alebo sa v praxi uplatnuju dohody so zamestnavatelom, ze aj tento cas preplacaju?
-v minulej praci nam preplacali cele stravne listky, takze by som tam mohol pridat aj tuto sumu.
-kadejake razitka od lekara su v podstate preplacanym volnom. takisto aj sviatky. ako sa s tym vysporaduvaju fakturujuci pracovnici?

Este nejake polozky som zabudol, prip. mate nejake tipy?
Dakujem.

Předmět Autor Datum
Výše fakturovane částky je na dohodě mezi tebou a zaměstnavatelem. To, za co jsi schopný žít a to, c… nový
Jan Fiala 11.02.2019 06:16
Jan Fiala
Pri fakture pocitaj, ze min 20% odvadzas statu ako dan z prijmu (zaklad dane teraz odignorujeme), ze… poslední
fleg 11.02.2019 12:34
fleg

Pri fakture pocitaj, ze min 20% odvadzas statu ako dan z prijmu (zaklad dane teraz odignorujeme), ze si plastis sam socialne a zdravotne, co sa pri slusnom prijme moze splhat napriklad kludne k 500 euram/mes (ja som tolko plati donedavna) a kedze orvy rok platis minimum pozor na to, dalej ta moze stat donutit k plateniu DPH (ak by si bol veky uspech) co je dalsich 20% navysenie, uctovnictvo, danove priznania...atd atd.
Faktura na 2000 eur/mes znie super, ale v reale mozes z toho kludne mat len polovicku, co uz taka slava v IT nie je.
Stravne listky si kupis sam a das si do nakladov (znizenie danovej povinnosti), lekar a dovolenky ti samozrejme uz nikto neplati, PNku riesi socialka, pripadne mozes mat pripoistenie. Nezabudaj, ze si uz podnikatelom a nikto sa o teba nestara ako to bolo v zamestnani.
V hrubom sa da povedart, ze tebou pozadovana mzda (faktura) by mala byt min o 20-30% vyssia ako bola tvoja hruba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru