Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem fakturace na přelomu roku

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, naše paní účetní se mi snaží vnutit že faktury s DUZP za 31.12.2018 vystavené až v lednu, musí začínat novou číselnou řadou roku 2019 ? Nevidím v tom jeden jediný důvod, když byly vystaveny dne 11.1., za služby provedené v prosinci. Nákladově jdou do prosince 2018. Prosím o potvrzení, že faktury spadající do prosince 2018 výnosově, jsou správně očíslovány číselnou řadou roku 2018. Děkuji za odpověď E.Matoušková

Předmět Autor Datum
Číslo faktury je naprosto nepodstatný údaj z pohledu toho, že by musely existovat nějaké číselné řad…
Jan Fiala 28.01.2019 14:08
Jan Fiala
Ano, podle mě je to tak logicky "správnější". Platí, co napsal kolega nade mnou; číslování nemusí mí…
L-Core 28.01.2019 17:34
L-Core
Děkuji Vám za odpověď, ano i tak jsem se to účetní snažila vysvětlit, že číslo faktury je jen údaj,…
DPKV 29.01.2019 08:16
DPKV
Nech si pozrie pani uctovnicka ako fakturuju velki operatori napriklad...ich VS vobec nemaju v sebe… poslední
fleg 29.01.2019 09:21
fleg

Číslo faktury je naprosto nepodstatný údaj z pohledu toho, že by musely existovat nějaké číselné řady pro každý rok a že by byla stanovena pravidla pro nasazování číselných řad pro roky.
Klidně můžeš mít jednu kontinuální řadu faktur bez ohledu na roky.
Jediný problém může být v tom, že řada daňových dokladů by měla být nepřetržitá, při kontrole se tě pak mohou ptát, proč jsou tam díry. Pokud budeš mít logické vysvětlení, opět se nic neděje.

Ano, podle mě je to tak logicky "správnější". Platí, co napsal kolega nade mnou; číslování nemusí mít konkrétní formu, ale mělo by mít jasná pravidla.

Já bych jako účetní preferoval číslo FA naopak, právě podle období, do kterého (DUZP) patří, i kdyby byly vystaveny 14.1. následujícího roku. Protože stejně je budeš (DPH) dávat do výstupu za 12/2018 nebo 4Q/2018.

Pro zjednodušení, abych se nemusel zabývat dohadnými účty, bych datum vystavení uvedl stejné jako DUZP (i kdyby bylo vystaveno později). Platí pro subjekty s účetnictvím, ne daňovou evidencí.

Děkuji Vám za odpověď, ano i tak jsem se to účetní snažila vysvětlit, že číslo faktury je jen údaj, který je pro vnitřní potřebu firmy a číselné řady musí na sebe navazovat....naše paní účetní je zvláštní....jiná :-)

Nech si pozrie pani uctovnicka ako fakturuju velki operatori napriklad...ich VS vobec nemaju v sebe signaturu roku, pretoze to je len interna zalezitost ich systemu.
V CR zije asi viacero kreativnych urtovnikov...napriklad ja si pravidelne objednavam sosovku z CR na firmu a samozrejme automaticky by mi mala byt fakturovana bez DPH. Bohuzial pani uctovnicka si uzmyslela, ze ja som koncovy zakaznik zaroven a tak narok na cenu bez DPH nemam a fakturuje mi uz roky cenu s DPH.
Parkrat som uz skusal vysvetlovat, ze jej to moze byt jedno, ale nepochodil som.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru