Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zrušení karenční doby

Pustím TV a tam tiskovka s rozjásanými socanskými xichty, že sněmovnou prošlo zrušení karenční doby (tedy neplacených prvních tři dní nemoci). Že konečně je odstraněná strašná nespravedlnost, že konečně ochořelý pracující nezemře hlady, bla bla bla.

No a co tak se mrknout na OSVČ? Jasně, většina z nich si dobrovolné nemocenské neplatí, pak nemají nárok ani na klasické nemocenské dávky vyplácené ČSSZ/státem. Ti prozíravější si to platí dobrovolně (patřím mezi ně, jeden nikdy neví, že..) OSVČ nedostane prvních 14 dní nic. To není modrá košile, socany asi nezajímá (viz Mládkovi "paraziti" a Štěchovi "do montoven s nimi"). Ale je to každopádně neospravedlnitelně nespravedlivé, asi jiná garnitura (voličů).

Poslance to samozřejmě nebolí, vždyť oni v nemoci mají pořád stejné peníze.

Upozorňuji, že tím nechci vyjádřit závit vůči zaměstnancům, jen mě séře ten dvojí přístup (s tzv. ošetřováním člena rodiny si může OSVČ také akorát nechat zdát).

Otázku nemám, jen jsem cítil potřebu se vyjádřit :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No jak to už bylo nakousnuto..., víc jak karenční doba mě vytáčí jiné věci. Nejsem vyhraněný ani dol… poslední
tojezdenek 01.11.2018 07:37
tojezdenek

No jak to už bylo nakousnuto..., víc jak karenční doba mě vytáčí jiné věci. Nejsem vyhraněný ani doleva a ani doprava, no a komu by se líbilo platit, jak nemusím, že? Proto jsem nebyl nadšený z Lulínkových poplatků u doktora. Na stranu druhou, aby se tam zbytečně vysedávalo a chodilo k dr. na drby jen proto, že mám čas a jsem na důchodě, kdy nemám do čeho (koho) píchnout?

Situace se nezměnila ani po odstranění těchto poplatků - co věc smíchat a když je člověk marod a potřebuje vyšetřit a léčit se ... platit poplatky na danou nemoc jen jednou? "Vykecávačovi" se poplatek u dr. platit chtít nebude - ordinacím a přetíženému personálu se uleví a poplatek zdravotnictví pomůže. Konkrétněji - bolí mě noha. Jdu to nahlásit obvodákovi, at mě pošle za specialistou. Za toho Lulínka se platilo všude, co jen člověk chytil za kliku - tu i támhle i onde. U něho zaplatím ten poplatek a s dokladem jdu už bezplatně k ortopedovi a RTG, ev. jinam.

Z jiného soudku je věc, co funguje i jinde. Člověk - řidič - udělá chybu - neřešme úmysl. Dostane pokutu třeba 2.000Kč. U kamionáka, co se najezdí a je celé dny pryč a donese čistého kolem 22.000 je to o jiném, než pán "velkopodnikatel" s příjmy přece jen jinými ve svém našlapaném bavoráku. Proto toho kamionáka je taková pokuta dost ztráta a podle mých výpočtů to dělá v tomto případě 11% příjmu. At za stejnou chybu zaplatí 11% z příjmu i pán "velkopodnikatel". 8-)

Tady i já jsem tedy cítil potřebu se vyjádřit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru