Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hypotéka - 70% nebo 80%?

Zdravím,

řeším hypotéku a momentálně nevím, jak se rozhodnout. 20% částky mám momentálně k dispozici jako vlastní prostředky. Dalších 10% mohu ještě "sehnat" od rodičů a to jak v podobě peněz, tak v podobě 10% zástavního práva na jejich nemovitost, které daných 10% pro banku kryje. V bance mi byl předložen návrh na 70% a 80% hypo, kde rozdíl mezi úrokovou sazbou činí 0.2% s 10 let fix (5 let fix vyšel stejně). A teď čelím rozhodnutí, do jaké varianty jít, protože cca 10% hypotéky za rok ušetřím a chtěl bych využít příležitosti jednorázových splátek až do 25% jednou ročně. Jenže, když si těch 10% od rodiny půjčím, nenašetřím vlastně za rok vůbec nic, protože budu těch 10% splácet rodině.
Dalším řešením je využití to zástavního práva, kde bych si žádnou hotovost od nikoho nepůjčoval a hypo prostě splácel, a jakmile splatím prvních 10%, banka nemovitost vyváže a nebudu vůči rodině nic dlužit.

Dalším postojem k celé hypo samozřejmě může být nesplácet nic jednorázově a peníze někam investovat a po 5 (10) letech fixu prostředky vybrat a hypo komplet splatit.

Nevím, jak se k tomu celému stavět, co je "nejlepší řešení", jestli má cenu řešit v sazbě rozdíl 0.2%? Kdybych uměl a znal vzorce, dá se to nějakým způsobem spočítat, co je výhodnější? Hypo mám nastavenou na 30 let, aby měsíční úroky byly co nejnižší, nicméně plánuji a budu mít prostředky na to, abych ji do cca 5-7 let splatil.

Ptám se tedy zkušenějších, jak by se v mém případě zachovali, příp. jaké jsou jejich zkušenosti a jaká je obecná praxe.

Díky.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny