Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spoření

Dobrý den, chci se zeptat, kde můžu spořit své peníze, s jakým urokem a podobně. mám učet u česke spořitelny a oni maji nějakou tu buřinku a slyšel jsem na ni jen zaporne recenze. avšak i přesto když tam dam kalkulačku tak i kdybych tam dával spoustu peněz, pořad to ukazuje že nedostanu tatni podporu a ještě na tom malinko prodělam. to nechapu. nějaké tipy prosím? osobni zkušenosti?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je potřeba se zajímat i o poplatky. Platí se za založení smlouvy (podle cílové částky+možná nějaký z…
ml1 24.11.2017 17:27
ml1
Fio 0,15% je bída, ale ani jinde to není žádná sláva. "Staré" Creditas účty 0,5+0,1%, ING Bank taky…
L-Core 25.11.2017 20:45
L-Core
Chvíli po tom, co jsem tohle napsal, se mi dostal do ruky deník E15, kde bylo nějaké srovnání spořen… poslední
ml1 20.03.2018 15:42
ml1
Dobrý den. Můžete spořit odkládáním do ETF. Záleží teda na časovém horizontu, v kterém chcete spořit… nový
movero 18.02.2018 14:34
movero

Je potřeba se zajímat i o poplatky. Platí se za založení smlouvy (podle cílové částky+možná nějaký základ) i roční poplatek za správu. Měli jsme to kdysi a státní podpora činila 299 korun ovšem poplatek byl 300 takže banka slamník by dala lepší výsledky.

Ty kalkulačky už možná poplatek započítávají, ale reklamy určitě ne. Je potřeba se o to zajímat. Jakékoliv moje pokusy zjistit podrobnosti mě dovedli právě k tomu, že při započítání poplatků nula od nuly pojde (naposledy mi třeba nabízela nějaký takový produkt paní na poště, ona samozřejmě podrobnosti nevěděla, ale vzal jsem si prospekt a prověřil jsem si to).

Jinak účty mají momentálně mizerné úroky. Když jsem zakládal účet ve spořitelně, mohl jsem si připlatit 169 korun měsíčně za nadstandardní úročení 3% maximálně z 50 tisíc. (V tu dobu byl ještě i úrok na běžném účtu dost vysoký.) Protože umím počítat, tak jsem s díky odmítnul (pani u přepážky si to musela přepočítat na kalkulačce, protože mé námitce "to se přece nevyplatí" nevěřila). Abych nekřivdil v tom paušálu bylo ještě něco "zadarmo", ale to bych nevyužil. Tak jestli má spořitelna takové nabídky, tak nevim nevim.

Před lety jsem migroval k fio. Asi nebudu v žádných statistikách, protože jsem si založil tam účet, nějakou dobu jsem měl oba, pak jsem přesměroval na něj výplatu a po nějaké době jsem účet u spořitelny normálně zrušil (šlo to hladčeji, než jsem čekal). Ale fio na spoření moc doporučit nemůžu. Jsou v pohodě, ale ten jejich úrok 0.15% pokud se nepletu, to už ani nesnese název spořicí účet. Na běžném je pro jistotu nula, ale nulové poplatky tuhle maličkost vyvažují.

Chvíli po tom, co jsem tohle napsal, se mi dostal do ruky deník E15, kde bylo nějaké srovnání spoření a těch 0.15 tam vycházelo celkem příznivě (byly tam banky i větším, ale i menším a i záporným úrokem). Považte, že jsou banky, které říkají spořicí účet i něčemu, co má úrok 0.00% nebo dokonce -0.01% (kdo si proboha může dobrovolně uložit peníze na účet se záporným úrokem). Bývaly lepší časy. Než jsem se rozhodnul přejít k Fio, tak se během té doby úroky snížily ze 3% na 0.5%. Nyní jsou zatím ještě 0.15 a nepřipadá mi, že by byla ochota je zvyšovat, na druhou stranu snižování snad taky nehrozí. Přecejenom banky (nejen Fio) mají jiné způsoby, jak si zajistit likviditu, peníze nás drobných střadatelů je tolik nezajímají.
U Fio oceňuju, že je to zadarmo a bez podmínek. Ne jako různá "až" u jiných bank.

Dobrý den. Můžete spořit odkládáním do ETF. Záleží teda na časovém horizontu, v kterém chcete spořit. O spoření na penzi pomocí ETF naleznete spoustu věcí i na českém googlu. Např. heslo: přehodnocení běžného spoření a spoření na penzi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru