Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem RM-SYSTÉM - co s neobchodovatelnými akciemi?

Nedávno mne napadlo nechat si udělat výpis z RM-SYSTÉMU, jestli tam ještě nějaké akcie mám. A pár mi jich tam ještě zbylo, prý vesměs neobchodovatelné. Zkusím kontaktovat firmy co ty akcie vydaly, jestli ještě existují.

Ale zkusím to i tady: Je nějaká univerzální rada, jak se zbavit akcií z kupónové privatizace co asi nemají a už asi ani nebudou mít žádnou hodnotu? Vzpomínám si, že na Slovensku svého času ta firma co takové akcie spravovala chtěla majitele akcií zkásnout za správu těch akcií. Tak aby to nenastalo i tady.

Předmět Autor Datum
Studuj: Není to sice moc pravděpodobné, ale může se stát, že centrální depozitář po Vás požaduje pl… nový
Machr55 24.08.2017 07:48
Machr55
Se divím, že se lidi toho dávno nezbavili (nejlépe brzo poté, co akcie získali), pokud se akciemi ne… nový
L-Core 24.08.2017 10:29
L-Core
No, já s rodiči celkem na 6 knížek získal asi 50 táců (byl jsem trouba - investoval jsem do malých p… poslední
Machr55 24.08.2017 10:52
Machr55

Studuj:

Není to sice moc pravděpodobné, ale může se stát, že centrální depozitář po Vás požaduje platbu za vedení účtu cenných papírů, na kterém máte pouze bezcenné cenné papíry podniku, v konkurzním řízení, který reálně nevykonává žádnou činnost, ale formálně existuje. Akcie jsou sice neprodejné, ale za to, že je máte na účtu, musíte platit. Jak se jich zbavit? Akcie je možné darovat Nadačnímu fondu Centrálního depozitáře cenných papírů, který byl právě za tímto účelem vytvořen. Návod na postup naleznete na internetových stránkách centrálního depozitáře. Stáhnete si formuláře, vyplníte je a zašlete poštou. Nemusíte kvůli tomu jezdit do Prahy.

V originál článku je nefunkční odkaz na Nadační fond, správný odkaz je zde.

Se divím, že se lidi toho dávno nezbavili (nejlépe brzo poté, co akcie získali), pokud se akciemi nechtěli zabývat a viděli v tom jen jednorázovou možnost výdělku. Tehdy se dalo skoro všechno dobře prodat; pokud člověk nebyl trouba a nedal to do "jistoty desetinásobku" a podobných, za kupónovku mohl naprosto běžně utržit desítky tisíc Kč. A pokud posbíral kupónovky od příbuzenstva, které se do toho odmítalo zapojit, zisk z dvou vln bylo iks-set tisíc…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru