Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno FIO karta - co obnáší?

Dobrý den,

mám účet u FIO.

Když něco objednám přes internet, tak zaplatím předem bankovním převodem a zboží mi je pak doručeno.

Bohužel bankovní převod způsobuje prodlevu v dodání. Takže zboží dorazí až za den/dva.

Chtěl bych využít placení u dopravců pomocí karty, aby mi bylo zboží doručeno týž den (mnoho eshopů rozváží týž den), protože ho zaplatím při předání kartou. (já bych klidně počkal, ale neobjednávám bohužel jen pro sebe, ti ostatní jsou netrpěliví)

Skrývá používaní karty nějaké nevýhody? Strhává si FIO něco? Je to nějak zpoplatněno mít kartu? Nikdy jsem žádnou kartu neměl, tak o tom nic nevím. Na co si dát pozor?

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě další dotaz: E-shop ve kterém často nakupuji umožňuje provedení platby: "Platební kartou on-l…
forjoyrider 25.11.2016 09:10
forjoyrider
V podstate ano, ona tam prodleva je, ale ty vidis na svym ucte okamzite "alokovanou" platbu a prijem…
Redmarx N 25.11.2016 09:57
Redmarx N
Super. Díky za vysvětlení.
forjoyrider 25.11.2016 10:02
forjoyrider
Pohoda proste. Asi dojdes na pobocku, zazadas o kartu, kdyz tak se na podpore FIO primo v tvem elek… nový
Redmarx N 25.11.2016 10:36
Redmarx N
Maestro už nemají a neaktivní karta chodí vždy poštou, jako obyčejné psaní. poslední
Kurt 25.11.2016 19:49
Kurt
No oni platbu ihned nedostanou,ale Tvoje banka jim pošle záruku,že platbu odešle,protože Ti to strhl… nový
Karel04 25.11.2016 11:44
Karel04

V podstate ano, ona tam prodleva je, ale ty vidis na svym ucte okamzite "alokovanou" platbu a prijemce vidi poslanou platbu, takze nic nebrani hned poslat zbozi.

Logicky si vem, ze se karta a je jedno jestli online nebo v obchodaku pouziva tim zpusobem, ze nakoupis a misto penez vytahnes kartu a zaplatis, takze to musi byt "ihned", jinak by od tebe obchodnik kartu neprijal, kdyby hrozilo, ze mu mozna dojde a mozne ne se spozdenim.

Pohoda proste.

Asi dojdes na pobocku, zazadas o kartu, kdyz tak se na podpore FIO primo v tvem elektronickem bankovnictvi zeptej, zda nejde zazadat i pres internet. Driv to neslo.

Vem si klasickou MasterCard bezkontaktni, zase nevim jak to maji ted ale driv nabizeli i Maestro elektronicka a ta Mastercard je lepsi, mela by byt jedna karta zadarmo.

Bud poslou postou nebo vyzvednes, jak to maji aktualne nevim, zeptas se.

Jak uz ti tu psali, nastavis limity a u internetovych plateb po platbe zase stahnes limit na nulu, cimz to zablokujes a pred dalsi platbou zase povolis. Jinak zvlast je limit pro platbu u obchodnika, zvlast pro vyber z bankomatu a zvlast pro online placeni a FIO tam ma jeste neco, ale ted si nevzpomenu.

Osobne online platim vetsinou do 300, takze to tam mam trvale a akorat, kdyz chci platit vic, tak to zvysim a pak zase stahnu zpatky.

Pokud budes platit kartou v obchodaku nebo treba u dopravce, tak tam muzes mit limit vyssi, protoze potrebujes mit fyzivky kartu a teda nejake zneuziti mimo kradez karty nehrozi, jenze zase u kradeze karty mas bez PIN kodu nejvic 5 kilo a pak by museli znat tvuj PIN, takze taky bezpecny.

No oni platbu ihned nedostanou,ale Tvoje banka jim pošle záruku,že platbu odešle,protože Ti to strhli z účtu.Takže po přesměrování z platební stránky zpět do obchodu bys měl vidět zprávu,že platba byla potvrzena nebo prostě stav Zaplaceno.Takže je to okamžitě a prodejce jde většinou hned zboží zabalit a poslat.Dneska už je to u mnoha obchodů tak,že jeden den dopoledne(někde až do 17 hodin) objednáš a zaplatíš,oni to hned pošlou a druhý den ráno volá přepravce,že veze balík.
U klasického bankovního převodu čeká prodejce,až mu jeho banka připíše peníze na účet,tj.1-2 dny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru