Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokuta u MHD

Zdravím,

v průběhu minulého roku jsem dostal od MHD jednu pokutu za jízdu "načerno". Když jsem byl na doplatkové pokladně, bylo mi řečeno, že jsem dostal pokuty 2, ale já vím prakticky na 100% že jsem dostal pouze jednu, kterou jsem tam byl také zapaltit.
Mám pár známých, kteří znají mé osobní údaje, tak je čistě teoreticky možné, že některý z nich dostával pokutu a nahlásil tam moje údaje. Je možné se proti tomu nějak bránit? Nemá revizor povinnost údaje ověřovat?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Snad jste něco podepisoval, dokonce asi dostal kopii. To si taky nepamatujete? nový
karel 18.06.2016 10:27
karel
Já vím na 100% že jsem žádnou jinou pokutu nedostal. Ta jedna co jsem dostal nebyla taky úplně moje… nový
barney 18.06.2016 13:20
barney
Kdysi jsem revizora dělal nějaký čas a tak vím že revizor opisuje data do svých papírů z OP a ty pak… nový
tojezdenek 18.06.2016 16:23
tojezdenek
No pokud si jsi jistý,tak zajdi na tarifní a SLUŠNĚ se zeptej,že by jsi rád viděl revizorův zápis. S… nový
pedroso 18.06.2016 18:05
pedroso
Pokuta může narůst maximálně o úroky za jeden rok + případně soudní výlohy což je na nějakých 10 tis… nový
barney 22.06.2016 16:21
barney
Netřeba sáhodlouhé úvahy. Tazatel musí pochopit,že on podmínky neklade a musí si to vyřídit na DP. J… poslední
pedroso 23.06.2016 09:03
pedroso

Já vím na 100% že jsem žádnou jinou pokutu nedostal. Ta jedna co jsem dostal nebyla taky úplně moje vina, vzhledem k tomu že si vždy před jízdou kupuji SMS jizdenku, která vlivem vynechání jednoho autobusového spoje vyprsela par minut předtím, než jsem měl v úmyslu vystupovat a pan revizor si mě absolutně drze a neadekvátním způsobem vychutnal, v podstatě mě nazval hlupákem, že to je moje blbost a mám si to hlídat, přestože to není moje chyba, že autobus nejel podle řádu jak měl... Už v tomto případě jsem měl kousek od toho jít s ním na policii vzhledem k jeho nepřijatelnému chování, ale bohužel jsem vlivem toho vynechání spoje měl velké zpoždění tak jsem musel běžet, s pokutou jsem na místě nesouhlasil a nepodepsal ji. Původně jsem měl v úmyslu řešit i konkrétně tento případ ale pak to nějak vyplynulo do ztracena, vhledem k tomu že mi patnáct stovek nestálo za nějaké tahanice. Zaplacení jsem dělší dobu odkládal, vzhledem k nedostatku času a když jsem přišel na doplatkovou pokladnu tak mi bylo z ničehonic řečeno, že mám pokuty 2. Takže nevím kde to vzniklo, jestli opravdu nezpůsobilostí jiného revizora, který pokutu vypsal pouze na základě toho, že mu někdo nadiktoval údaje nebo jestli to například nevzešlo už od toho který semnou řešil tu první a nevypsal si ji třeba doma ještě jednou. V každém případějsem si absolutně jistý, že ta pokuta nebyla udělená oprávněně.

Kdysi jsem revizora dělal nějaký čas a tak vím že revizor opisuje data do svých papírů z OP a ty pak dává podepisovat dotyčnému "černochovi". Takže jinak řečeno - kamarád může 100x znát tvoje údaje, ale revizor si je stejně opisuje z OP - nestačí mu, když mu někdo nakuká, jmenuju se Pepíček Sprostáček a bydlím v Tatrmánii 27 ... . Pokud OP v době jízdy třeba nemáš u sebe, ověřuje se totožnost za přítomnosti policajta (nebo na služebně) - ten se třeba na základě tebou sdělených údajů optá kolegy na tebou nahlášené údaje kolegy - na evidenci a pokud jakýkoliv údaj nesedí, sbalí tě na služebnu. 8-)

No pokud si jsi jistý,tak zajdi na tarifní a SLUŠNĚ se zeptej,že by jsi rád viděl revizorův zápis. Snad ale víš,kdo mohl použít tvé doklady, případně.Protože pokud to nedoplatíš a nevysvětlí se to,tak pokuta astronomicky naroste.

Pokuta může narůst maximálně o úroky za jeden rok + případně soudní výlohy což je na nějakých 10 tisíc, v případě že jí do 1 roka nezaplatím a oni ani nezačnou řešit celou záležitost výzvami, popřípadě soudem tak je to k 366tému dnu promlčeno. Dopravní podniky nejen v Praze to rádi nechávají přejít za tu hranici jednoho roku bez výzvy a spoléhají na to že když se ozvou později tak spousta lidí neznalých zákonů se poďělá a zaplatí to i s úroky které jsou proti zákonům. S tím už jsem měl také zkušenost, kdy mému známému téměř po dvou letech přišel dopis s pruhem že se to řeší soudně, byl podán odpor, a nakonec soud dal za pravdu známému a nic platit nemusel, nebo jsem i četl o přípdu kdy se dopravní podniky snaží vymáhat již jednou zapalcené pokuty kdy spoléhají na to, že lidé už nemají doklady o zaplacení aby mohli něco prokázat. Takže ona ten přístup dopravních podniků bývá někdy opravdu prasácký, z toho důvodu mě zajímalo jestlis tím tady někdo třeba nemá podobnou zkušenost a třeba to už nějak nevyřešil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru