Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej domu s hypotékou

Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje domu, ke kterému je vztažena hypotéka. Táta s přítelkyní koupili před 9 lety rodinný dům s poměrně velkou zahradou (vše ve špatném stavu). Kupní cena byla 2.000.000. Tolik peněz samozřejmě neměli a tak si vzali na zbytek hypotéku, ze které zbývá doplatit zhruba 600.000. Bratr se odstěhoval kvůli práci a já nyní půjdu na velmi vzdálenou vysokou školu. Táta má fyzicky náročnou práci, kde je denně od 7-17 hod. Má i s tím spojené určité zdravotní problémy. Jeho přítelkyně na tom také není zdravotně dobře (silná cukrovkářka s částečným inv. důchodem). To zmiňuji právě kvůli důvodu prodeje. Údržba domu a zahrady je náročná a náklady na bydlení, na dojíždění do práce atd. jsou také poměrně vysoké.
Lze tedy dům prodat? Např. za původní 2 miliony, ze kterých by doplatili bance hypotéku a mohli si tak za 1,4 mil. koupit nějaký slušný byt ve městě?

Pozn.: Hypotéka je psaná na otce a platí ji pouze on. Problém je, že podle smlouvy co spolu uzavřeli, mají vše napůl.

Budu vděčný za všechny rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
prodat nemovitost zařízenou hypotékou je obecně problém a slušně to lze jenom v okamžiku ukončení fi…
pl 01.06.2016 07:09
pl
Preco by to mal byt problem. Moznosti su hned 2. Prevedenie hypoteky na kupujuceho s tym, ze predava…
fleg 01.06.2016 08:37
fleg
spatne jsem se vyjadril.. problem je to po financni strance a nikdy to neni levna zalezitost.. vseck… nový
PL 01.06.2016 09:14
PL
Samozrejme, predcasne splatenie hypoteky je vzdy sankcionovane. S touto stratou treba pocitat dopred… poslední
fleg 01.06.2016 10:51
fleg

prodat nemovitost zařízenou hypotékou je obecně problém a slušně to lze jenom v okamžiku ukončení fixace..

samozřejmě že to jde, ale jedná se z pohledu banky o změnu smlouvy a tato změna nebude rozhodně levná..

co varianta pronájem?

Preco by to mal byt problem.
Moznosti su hned 2.
Prevedenie hypoteky na kupujuceho s tym, ze predavajuci dostane len rozdiel medzi kupnopredajnou cenou a zvyskom hypoteky.
Druha moznost (asi beznejsia( je, ze ak ma kupujuci hotovost a nechce hypoteku uzavrie sa zmluva, jeho peniazmi sa vyplati hypoteka a zvysok doda v hotovosti alebo prevodom na ucet predavajuceho.

spatne jsem se vyjadril.. problem je to po financni strance a nikdy to neni levna zalezitost.. vsecko jde samozrejme resit, ale neni to zadarmo..

kdyz jsem to resil ja, chybelo mi doplatit asi 1.5M a banka chtela pokutu za nedodrzeni smlouvy.. zhruba 300-400 tisic.. tak jsem pekne podekoval a pockal 2 roky, az mi dobehne fixace... prevedl na stavebko a pak prodal relativne rychle bez potizi..

Samozrejme, predcasne splatenie hypoteky je vzdy sankcionovane. S touto stratou treba pocitat dopredu.
Btw nemate v CR nieco ako mame my na SK, ze nam nasa NBS znizila pokuty na 1%? Doteraz sa napriklad refinanc hypoteky neoplatil vela ludom (bohuzial kopec financnych poradcov im nataralo opak), ale po znizeni pokuty je refinanc rentabilny uz takmer pre kazdeho s hypotekou starsou ako 3 roky.
Toto by prave mal riesit dobry financny poradca, ktory poradi klientovi, ze napriklad najnizsi urok nemusi znamenat najnizsiu hypoteku a pod. Bohuzial dobrych financnych poradcov poznam naozaj malo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru