Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej domu s hypotékou

Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje domu, ke kterému je vztažena hypotéka. Táta s přítelkyní koupili před 9 lety rodinný dům s poměrně velkou zahradou (vše ve špatném stavu). Kupní cena byla 2.000.000. Tolik peněz samozřejmě neměli a tak si vzali na zbytek hypotéku, ze které zbývá doplatit zhruba 600.000. Bratr se odstěhoval kvůli práci a já nyní půjdu na velmi vzdálenou vysokou školu. Táta má fyzicky náročnou práci, kde je denně od 7-17 hod. Má i s tím spojené určité zdravotní problémy. Jeho přítelkyně na tom také není zdravotně dobře (silná cukrovkářka s částečným inv. důchodem). To zmiňuji právě kvůli důvodu prodeje. Údržba domu a zahrady je náročná a náklady na bydlení, na dojíždění do práce atd. jsou také poměrně vysoké.
Lze tedy dům prodat? Např. za původní 2 miliony, ze kterých by doplatili bance hypotéku a mohli si tak za 1,4 mil. koupit nějaký slušný byt ve městě?

Pozn.: Hypotéka je psaná na otce a platí ji pouze on. Problém je, že podle smlouvy co spolu uzavřeli, mají vše napůl.

Budu vděčný za všechny rady.

Předmět Autor Datum
Banky asi zarytě mlčí a nechce podat žádné informace.
iconek 01.06.2016 06:15
iconek
prodat nemovitost zařízenou hypotékou je obecně problém a slušně to lze jenom v okamžiku ukončení fi…
pl 01.06.2016 07:09
pl
Preco by to mal byt problem. Moznosti su hned 2. Prevedenie hypoteky na kupujuceho s tym, ze predava…
fleg 01.06.2016 08:37
fleg
spatne jsem se vyjadril.. problem je to po financni strance a nikdy to neni levna zalezitost.. vseck…
PL 01.06.2016 09:14
PL
Samozrejme, predcasne splatenie hypoteky je vzdy sankcionovane. S touto stratou treba pocitat dopred… poslední
fleg 01.06.2016 10:51
fleg

prodat nemovitost zařízenou hypotékou je obecně problém a slušně to lze jenom v okamžiku ukončení fixace..

samozřejmě že to jde, ale jedná se z pohledu banky o změnu smlouvy a tato změna nebude rozhodně levná..

co varianta pronájem?

Preco by to mal byt problem.
Moznosti su hned 2.
Prevedenie hypoteky na kupujuceho s tym, ze predavajuci dostane len rozdiel medzi kupnopredajnou cenou a zvyskom hypoteky.
Druha moznost (asi beznejsia( je, ze ak ma kupujuci hotovost a nechce hypoteku uzavrie sa zmluva, jeho peniazmi sa vyplati hypoteka a zvysok doda v hotovosti alebo prevodom na ucet predavajuceho.

spatne jsem se vyjadril.. problem je to po financni strance a nikdy to neni levna zalezitost.. vsecko jde samozrejme resit, ale neni to zadarmo..

kdyz jsem to resil ja, chybelo mi doplatit asi 1.5M a banka chtela pokutu za nedodrzeni smlouvy.. zhruba 300-400 tisic.. tak jsem pekne podekoval a pockal 2 roky, az mi dobehne fixace... prevedl na stavebko a pak prodal relativne rychle bez potizi..

Samozrejme, predcasne splatenie hypoteky je vzdy sankcionovane. S touto stratou treba pocitat dopredu.
Btw nemate v CR nieco ako mame my na SK, ze nam nasa NBS znizila pokuty na 1%? Doteraz sa napriklad refinanc hypoteky neoplatil vela ludom (bohuzial kopec financnych poradcov im nataralo opak), ale po znizeni pokuty je refinanc rentabilny uz takmer pre kazdeho s hypotekou starsou ako 3 roky.
Toto by prave mal riesit dobry financny poradca, ktory poradi klientovi, ze napriklad najnizsi urok nemusi znamenat najnizsiu hypoteku a pod. Bohuzial dobrych financnych poradcov poznam naozaj malo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru