Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podnikať legálne ako umelec

Dobrý deň. Vopred sa ospravedlňujem za neodbornú terminológiu. Bol by som nesmierne vďačný keby mi niekto mohol poradiť, ako môžem oficiálne podnikať ako umelec. Úrady si ma podávajú, ale odpoveď nemá zatiaľ žiadna inštitúcia, ktorú som navštívil. Som umelecký rezbár, robím sochy. Živnosť si zriadiť nemôžem, nevzťahuje sa na duševné právo. Poslali ma na štatistický úrad, t. j. slobodné povolanie, ale nakoniec ani oni nezastrešujú umelcov. Čo teda môžem spraviť, aby som mohol vystaviť faktúru alebo inač legitímne deklarovať svoje podnikanie? (nemám umeleckú školu, nie som v žiadnom zväze, komore alebo niečom podobnom)
vopred ďakujem za pomoc, behať po neschopných úradoch , kde netušia, čo s vami je frustrujúce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nerozumiem, co ti brani spravit si normalnu zivnost. Ide ti o danove vyhody slobodnych povolani? Nie…
fleg 31.03.2016 11:13
fleg
Dusevne vlastnictvo - dusevne vlastnictvo umelcovi ostava kedze dielo stvoril, moze si zaregistrovat… nový
trkvas 21.01.2022 10:09
trkvas
Tak jsi jim to po 6 letech vysvětlil, budou mít radost.:-) Příště koukej na datum dotazů. poslední
Karel04 21.01.2022 11:59
Karel04
mám podobný problém. mám ukončenú vysokú školu, odbor sochárstvo. Zatial mi bolo povedané že si mám…
jhdodo 13.11.2016 19:23
jhdodo
Informacie ti poskytne kazdy zivnostensky, ci danovy urad. Prijem sa dani ak nie si platca dph na ko… nový
fleg 14.11.2016 08:34
fleg

Nerozumiem, co ti brani spravit si normalnu zivnost. Ide ti o danove vyhody slobodnych povolani? Nie som si isty, ci su este nejake (viem, ze nieco chceli kedysi menit).
Ide o to, ze pri slobodnom povolani sa prave casto vyzaduju absolvovanie odbornych skusok, skol, ci clenstvo v komorach a pod.
Co sa tyka dusevneho vlastnictva neviem, co si pod tym predstavujes, ci co chces dosiahnut. Ze spravis sochu na zakazku, predas ju a pritom budes mat stale dosah napriklad na jej umiestnenie, ci dalsi predaj alebo pod?
Pokial ta odmietne zaregistrovat Statisticky urad ako umeleckeho rezbara nezostava ti nic ine ako byt obycajnym zivnostnikom.
Alebo sa mozes s nimi sudit;o).

Dusevne vlastnictvo - dusevne vlastnictvo umelcovi ostava kedze dielo stvoril, moze si zaregistrovat dielo a co tym ziska...napriklad nikto iny by v podstate v ziadnej forme nemohol legalne kopirovat jeho dieloa zarabat na nom...v skratke dusevne vlstnictvo

mám podobný problém.
mám ukončenú vysokú školu, odbor sochárstvo. Zatial mi bolo povedané že si mám vyžiadat DIČo a možem normálne prímat aj vydávat faktury. Príjem budem mat pomerne slušný avšak nepravidelný. Potreboval by som radu ako to je z danením prímu aké veci si možem dat do nákladou a podobne? Má s tým niekto skúsenosť?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru