Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podnikať legálne ako umelec

Dobrý deň. Vopred sa ospravedlňujem za neodbornú terminológiu. Bol by som nesmierne vďačný keby mi niekto mohol poradiť, ako môžem oficiálne podnikať ako umelec. Úrady si ma podávajú, ale odpoveď nemá zatiaľ žiadna inštitúcia, ktorú som navštívil. Som umelecký rezbár, robím sochy. Živnosť si zriadiť nemôžem, nevzťahuje sa na duševné právo. Poslali ma na štatistický úrad, t. j. slobodné povolanie, ale nakoniec ani oni nezastrešujú umelcov. Čo teda môžem spraviť, aby som mohol vystaviť faktúru alebo inač legitímne deklarovať svoje podnikanie? (nemám umeleckú školu, nie som v žiadnom zväze, komore alebo niečom podobnom)
vopred ďakujem za pomoc, behať po neschopných úradoch , kde netušia, čo s vami je frustrujúce.

Předmět Autor Datum
Nerozumiem, co ti brani spravit si normalnu zivnost. Ide ti o danove vyhody slobodnych povolani? Nie…
fleg 31.03.2016 11:13
fleg
zivnost sa vztahuje len na remeselnu cinnost nie umelecku... ked robite sochy, na tie sa zivnost nev…
rezbár 31.03.2016 12:07
rezbár
Slobodne povolanie nie je zakonom definovane a pojmy, ktore sa pod neho vztahuju upravuju rozne zako…
fleg 31.03.2016 12:36
fleg
pleteš si pojmy a dojmy, bez ohledu co děláš, jakmile to má charakter podnikání, což je soustavná ek…
TNT 01.04.2016 22:12
TNT
Jemu podla mna ide o to, ze kde sa ma zaregistrovat a z neznameho dovodu sa tlaci k "slobodnym povol…
fleg 02.04.2016 10:56
fleg
Dusevne vlastnictvo - dusevne vlastnictvo umelcovi ostava kedze dielo stvoril, moze si zaregistrovat…
trkvas 21.01.2022 10:09
trkvas
Tak jsi jim to po 6 letech vysvětlil, budou mít radost.:-) Příště koukej na datum dotazů. poslední
Karel04 21.01.2022 11:59
Karel04
mám podobný problém. mám ukončenú vysokú školu, odbor sochárstvo. Zatial mi bolo povedané že si mám…
jhdodo 13.11.2016 19:23
jhdodo
Informacie ti poskytne kazdy zivnostensky, ci danovy urad. Prijem sa dani ak nie si platca dph na ko…
fleg 14.11.2016 08:34
fleg
Nejlépe kontaktuj Káju Gotta,tomu se jako umělci daří podnikat.Třeba ti poradí,kde nedělat chybu.
kozakl 14.11.2016 08:11
kozakl

Nerozumiem, co ti brani spravit si normalnu zivnost. Ide ti o danove vyhody slobodnych povolani? Nie som si isty, ci su este nejake (viem, ze nieco chceli kedysi menit).
Ide o to, ze pri slobodnom povolani sa prave casto vyzaduju absolvovanie odbornych skusok, skol, ci clenstvo v komorach a pod.
Co sa tyka dusevneho vlastnictva neviem, co si pod tym predstavujes, ci co chces dosiahnut. Ze spravis sochu na zakazku, predas ju a pritom budes mat stale dosah napriklad na jej umiestnenie, ci dalsi predaj alebo pod?
Pokial ta odmietne zaregistrovat Statisticky urad ako umeleckeho rezbara nezostava ti nic ine ako byt obycajnym zivnostnikom.
Alebo sa mozes s nimi sudit;o).

zivnost sa vztahuje len na remeselnu cinnost nie umelecku... ked robite sochy, na tie sa zivnost nevztahuje, keby som bol stolar tak si mozem zaskrtnut v zivnosti kolonku stolar. vydanie zivnosti podmienuje vyber konkretnej kategorie sluzieb ktore ponukate a hlavne na zivnostenskom mi povedali presne to co pisem tu a poslali ma na statisticky. Kedze aj na internete som nasiel ze maju kolonku slobodne povolania kde patria aj umelci a autori knih, myslel som ze je to dobry napad, ale internet sa plietol, na štatistickom urade mi oznamili, ze slobodne povolania sa na umelcov nevztahuju. Dusevne vlastnictvo je pojem, ktory sa pouziva na umenie...tj nieje to nejaky remeselny vyrobok ale umelecke dielo, cize to musis predavat inym sposobom. a slobodne povolania velmi danove vyhody uz nemaju. cize nemozem mat ani zivnost ani slobodne povolanie pri vyrobe a predaji svojich vlastnych soch. takze how to do it :) to je otazka. ja som ekonomicky analfabet toto su len informacie ktore mam priamo z uradov ktore som navstivil

Slobodne povolanie nie je zakonom definovane a pojmy, ktore sa pod neho vztahuju upravuju rozne zakony.
Podla mna najlepsia cesta je zivnostensky urad a dat si take vseobecne nic nehovoriace nazvy. Predaj velkoobchod, malobchod ti umozni defacto cokolvek predavat a ak si zapises pripadne ine veci nic tym nepokazis. Prinajhorosom ti to uradni na zivnostenskom odmietne do zivnosti zapisat. Pripadne si daj predaj v rozsahu volnej zivnosti a poskytovanie sluzieb.
Predpokladam, ze predaj budes uskutocnovat bud na fakturu alebo zmluvou o dielo a tam uz kludne uved ako polozku na fakturu umelecke dielo. Danovaci s tym ziaden problem mat nebudu a zivnostensky ta riesit tiez nebude.
Neboj sa toho byrokratizmu a na zivnostenskom im je v podstate jedno, co si tam das len to nesmie byt ziadna viazana zivnost a tie su nastastie definovane zakonom.
Inymi slovami, co nie je zakazane je povolene tak sa toho neboj.

pleteš si pojmy a dojmy, bez ohledu co děláš, jakmile to má charakter podnikání, což je soustavná ekonomická činnost v prostředí kde jsou další ekonomické subjekty, tak se musíš registrovat v nějaké formě orgánům, abys byl v radaru a platil v lepší případě daně. Duševní vlastnictví spadá pod autorský zákon, jak si chránit svoji značku už je nad rámec diskuze, takhle v kostce.
Bylo správně zmíněno na výběr jsou svobodné povolání nebo volná živnost, obojí má své výhody a nevýhody.

Dusevne vlastnictvo - dusevne vlastnictvo umelcovi ostava kedze dielo stvoril, moze si zaregistrovat dielo a co tym ziska...napriklad nikto iny by v podstate v ziadnej forme nemohol legalne kopirovat jeho dieloa zarabat na nom...v skratke dusevne vlstnictvo

mám podobný problém.
mám ukončenú vysokú školu, odbor sochárstvo. Zatial mi bolo povedané že si mám vyžiadat DIČo a možem normálne prímat aj vydávat faktury. Príjem budem mat pomerne slušný avšak nepravidelný. Potreboval by som radu ako to je z danením prímu aké veci si možem dat do nákladou a podobne? Má s tým niekto skúsenosť?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru