Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kontrolní hlášení - povinnost uvádět DIČ na fakturách

DIČ se uvádí do KH (sekce A.4) jen u uskutečněných zdanitelných plnění pro ekonomické subjekty ve výši nad 10.000 Kč (pomíjím teď režim PDP, zlato a poř. zboží/sl. z EU).

Pokud odběratel neuvede DIČ, má se za (dle informací finanční správy) to, že není osoba povinná k dani a vystavený DD se dá do sekce A.5 bez ohledu na výši plnění.

http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/da ne/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dot azy-a-odpovedi

IV. DIČ odběratele – část A.4. kontrolního hlášení

Dotaz 1
Uskutečnil jsem zdanitelné plnění (prodej travní sekačky v hodnotě 28.000 Kč) pro podnikatele – neplátce DPH. V souladu s § 28 zákona o DPH jsem v tomto případě povinen vystavit daňový doklad (jedná se o dodání zboží osobě povinné k dani), nicméně v souladu s § 29 zákona o DPH nejsem povinen na tento daňový doklad uvést DIČ pro účely DPH, protože neplátci DPH nebylo ještě přiděleno. Danou transakci bych měl vykázat v části A.4. kontrolního hlášení, kde ale DIČ odběratele musí být vždy uvedeno. Jak mám v tomto případě postupovat?

Odpověď 1
V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit.
Odběratel své DIČ (vycházející v 99,99% případů z r.č. nebo IČa) snad zná, i když není plátce DPH. Před r.č./IČO to stačí přidat "CZ". Lépe je samozřejmě to mít ověřeno, donutit odběratele DIČ nahlásit. Vím, je problém, otrava, setkávám se s tím denně.

No, on si s tím CML v Pardubicích nějak poradí. Sám jsem zvědav :-D
Mimochodem pracovníci finanční správy se KH bojí stejně jako podnikatelé. Jim ale nehrozí 30kKč pokuty za kdejakou pitomost.

Za 3 týdny to vypukne. Cosi mi říká, že to bude velká legrace. Obzvláště se těším, jak se FS vypořádá s dodržením termínu pro výplatu nadměrných odpočtů, pokud CML vyplivne desetitisíce výzev, na které dostane nejednoznačné odpovědi a vše budou muset řešit pracovníci FS tak nějak fyzicky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny