Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čas měnit koruny/eura na něco jiného?

V souvislosti se světlými zítřky Řecka v eurozóně mě napadá, zdali není čas změnit měnu. Četl jsem odhad, že v případě vyhození Řecka z eurozóny to dost odskáčou měny ČR, Polska a Maďarska, které mohou oproti dolaru ztratit až 20%. Euro 10%.

A tak přemýšlím, zda být připraven a bezprostředně po 30/6 (pokud ten ex. Valve ministr nedomluví něco jiného) nepřeklopit korunky do něčeho rozumnějšího (tedy v tomto okamžiku ne do eura). Nebo už toho 30/6. Nebo 29…

Jaký máte názor na pohyb kurzů? A spekulovali byste na dolar nebo třeba na frank/libru?

Dalo by se na tom docela slušně vydělat (nebo neztratit). Jasně, je tu furt riziko, že vše dopadne jinak (jednu takovou zlou zkušenost mám z roku 1998).

Řešit pár tisíc korun samozřejmě nemá smysl. A je mi jasné, že Singer tu s námi debatovat nebude. Ale i názory "amatérů" mohou být podnětné.

Předmět Autor Datum
Teď jde o to, jestli se ti ta suma, kterou bys chtěl měnit opravdu vyplatí měnit, protože směnárensk… nový
icepower32 28.06.2015 11:33
icepower32
Jasně, musí se počítat s tím, že v nákup-prodej je koruna rozdílu, spíše ještě víc. V případě deseti… nový
L-Core 28.06.2015 17:32
L-Core
Pokud je to nějaká větší částka, určitě nemá cenu měnit někde za hotové po směnárnách, bankách, ale… nový
icepower32 28.06.2015 19:33
icepower32
Aktuálně bych nakupoval USD, bude proti euru ještě růst. Amerika těží z produkce břidličné ropy a po… nový
touchwood 29.06.2015 21:01
touchwood
Suhlasim a pravdupovediac nerozumiem tym vyhlaseniam ekonomov o vplyve Grecka na EU. Ekonomicky vply… poslední
fleg 30.06.2015 15:08
fleg

Jasně, musí se počítat s tím, že v nákup-prodej je koruna rozdílu, spíše ještě víc. V případě desetiprocentního propadu kurzu koruny je to ale 2,50Kč na dolar, což rozdíl cen bohatě pokryje a přinese výraznou bonifikaci. V případě ještě většího propadu to bude úměrně výhodnější.

Jen vědět, jak to nakonec dopadne :) Mít po ruce kvalitní křišťálovou kouli či insider's informations.

Sobotka, článek na Novinkách:

„Myslím, že nemáme čas ani na zázrak,” řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Dopad podle něj bude mít na celou Evropu. „Pokud zbankrotuje Řecko, bude velmi silný tlak na oslabení eura,“ poznamenal. Chystá se proto jednat se zástupci České národní banky, jak by v takovém případě reagovala kvůli dopadům na kurz koruny.

O potenciálních pár tisících či pár desítkách tisíc bych se nebavil.

Pokud je to nějaká větší částka, určitě nemá cenu měnit někde za hotové po směnárnách, bankách, ale prostřednictví obchodníka na trhu v tom daném objemu, otázka je, jaké riziko jsi schopen podstoupit, může tam být i zajímavý výnos, nejen přechovat hodnotu.
Ale stejně si myslím, že nejlepší by bylo uchovat hodnotu v podobě umění/veterána/nemovitosti. Tam tě nějakej pokles/nárůst, špatná spekulace, úroková míra, inflace, kurzový rozdíl nemůže rozhodit :-)

Aktuálně bych nakupoval USD, bude proti euru ještě růst. Amerika těží z produkce břidličné ropy a postupného stahování průmyslové produkce z Číny zpět do USA.

S pár melouny eur bys na tom i vydělal. :-P

Jinak bych se nevzrušoval, Euro to ustojí, ten výkyv bude IMHO jen dočasný, protože řecké dluhy jsou už dávno odepsané nebo na ně mají opravné položky. Španělsko a Taloši na tom hůř už nebudou (spíše opačně, protože nebudou sponzorovat Řeky), takže do půl roku bude veškerá řecká šlamastyka zapomenuta (vyjma samotného Řecka, kde se to zesere škaredě).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru