Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zrušit nájem městského bytu?

Syn je nájemníkem městského bytu. Získal zaměstnání jinde a o byt již nemá zájem. Když se informoval, jak zrušit nájem, bylo mu řečeno, že je na to tříměsíční výpovědní lhůta, tj. ještě tři měsíce bude platit nájem de fakto za prázdný a neobývaný byt. Je to normální a nelze tu lhůtu nějak zkrátit (například sehnat jiného zájemce co by se tam chtěl nastěhovat)? Případně co kdyby ten byt na tu dobu co bude muset ještě platit nájem poskytl někomu jinému?

Předmět Autor Datum
v prvom rade si treba uvedomiť to,že mestský byt nieje jeho majetkom,takže s ním nemôže nakladať tak…
audax 04.09.2014 15:21
audax
To mi je jasné, ale snad si může pozvat na návštěvu vzdáleného ujce s celou rodinou.
Yarda 05.09.2014 13:24
Yarda
To raději nezkoušej,pokud to nebude opravdu dobrý a spolehlivý člověk a on bude jen "host",tak všech…
Karel04 05.09.2014 13:50
Karel04
Přesně tak, jak se říká, "největší podrazy se dějí v rodině". Ne teď vážně, pokud nebudete mít 100%… poslední
Roker 06.09.2014 20:26
Roker

v prvom rade si treba uvedomiť to,že mestský byt nieje jeho majetkom,takže s ním nemôže nakladať tak,ako to pasuje jemu,prenajať ho môže majitel-mesto,nie syn,on je len užívatel,nie majitel,ktorý by rozhodoval o tom,kto tam bude a nebude bývať,podmienky si určuje mesto,takže jedine dohoda s majitelom-mestom môže na podmienkach niečo zmeniť,takže sa skúste dohodnúť ,nič iné sa poradiť v podstate nedá,všetko ostatné okrem pokusu o dohodu by mohlo byť za určitých okolností ako neoprávnené nakladanie s cudzou vecou...

To raději nezkoušej,pokud to nebude opravdu dobrý a spolehlivý člověk a on bude jen "host",tak všechny platby půjdou dále na syna a on se mu pak jen vysměje,že nic platit nebude.Aby se pak nedivil,až přijde nějaké konečné vyúčtování a doplatky za elektřinu,vodu apod.

Přesně tak, jak se říká, "největší podrazy se dějí v rodině". Ne teď vážně, pokud nebudete mít 100% spolehlivého člověka (ale i tak bych se na to vykašlal), tak se s tím prostě budete muset smířit a věř, že to je nejlepší řešení, než pak platit dluhy někoho jiného... Výpovědní lhůta "zkrátit" nejde a je třeba si uvědomit, že chrání obě smluvní strany!
Teoreticky: Pokud by majitel bytu sehnal nájemníka, který by byl ochoten platit 2x tolik co syn, ale byt by musel být volný ihned, synovi by se asi rovněž nelíbilo kdyby si tu lhůtu chtěl majitel "zkrátit", pokud by syn byt i nadále potřeboval...

Jediná možnost, co bych viděl je, sehnat dalšího oficiálního podnájemníka a domluvit se s městem na rychlejším ukončení smlouvy s tím, že máte náhradu. To je ale bohužel jen na jejich libovůli a pokud mají pro pronajímání městských bytů vlastní pravidla, asi souhlasit nebudou... Za zeptání ale nic nedáš ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru