Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem osvč vedlejší a DPP

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem již z těch zákonů a poviností zcela zmatený. Jsem student VŠ, již rok mám založenou vedlejší živnost na reklamní činnost a marketing. Doted jsem vystavoval zaměstnavatelům faktury,které v březnu se mají přiznávat na daňovém přiznání. Nyní dalším rokem chci vystavovat faktury, ale například u jednoho zaměstnavatele budu pracovat v měsící unor a březen ve stejném období na projektu v celkové výši cca 200 hodin, výdělek přesáhne 10 000, má cenu podepisovat DPP a růžové prohlášení nebo mám vystavit fakturu? Jaký je v tom rozdíl prosím Vás, je mi jasné že DPP budu muset nejspíš přiznat na danovém přiznání jako další příjem, chápu to správně?Strhne se nějaká částka z DPP když jsem student a podepsal bych prohlášení nebo mám zkrátka vystavovat jen faktury a DPP se vůbec nezaobírat..Děkuji
Zdroj: http://www.poradte.cz/spolecnost/28785-osvc-vedlej si-a-dpp.html

Předmět Autor Datum
Zaměstnanec zaměstnavateli žádné faktury nevystavuje. Z toho povídání nepoznám, zda jde o příjem po…
L-Core 01.02.2014 05:57
L-Core
Stručně je to tak, že pokud pracujete na svém zařízení a všechno pro podnikání si opatřujete sám, mů…
tzáorá 01.02.2014 12:59
tzáorá
Jestli dobře chápu dotaz tak: Jsi student VŠ. Máš zařízený živnostenský list, a vzhledem k tomu že j… poslední
Zerozero 10.02.2014 02:32
Zerozero

Stručně je to tak, že pokud pracujete na svém zařízení a všechno pro podnikání si opatřujete sám, můžete pracovat jako OSVČ.
(Úklidová firma, která si vždy doveze veškeré uklízecí prostředky - smetáky, savo apod., všechny prostředky si sama hradí)

Pokud vám věci obstarává zaměstnavatel + vykonáváte práci u něj, nesmíte být OSVČ.
(Uklízečka, která jen přijde, veškeré zásoby nakupuje zaměstnavatel.)

Jestli dobře chápu dotaz tak: Jsi student VŠ. Máš zařízený živnostenský list, a vzhledem k tomu že jsi student, tak živn. list máš na vedlejší činnost.
Pokud máš živnostenský list a druh sjednané práce odpovídá druhu práce na kterou máš živn. list, tak je asi zbytečné dělat dohodu o provedení práce.

Pokud přesto uděláš dohodu o PP, tak jsou dvě možnosti.
1) Zaměstnavatel zaplatí daň a o nic se nestaráš. (vhodné pokud nejsi současně podnikatel).
2) Podepíšeš prohlášení k dani, zaměstnavatel vystaví doklady a příjem uvedeš ve svém daňovém přiznání. (vhodné, pokud jsi podnikatel a musíš podávat DP.)

Z hlediska výše daně to vyjde nastejno. Ale úřadům by mohlo být podezřelé, proč děláš práci, na kterou máš ŽL, na dohodu o provedení práce.

Jednou výhodou při sjednání dohody o PP, při současném podnikání, by mohla být úspora na platbě na soc. a zdr. pojištění. To proto, že v určitých limitech (z hlavy nevím), se z odměny za provedení práce tyto pojištění neplatí, protože to není příjem z podnikání. (to by právě úřady mohly považovat za vyhýbání se.)
Pokud normálně jako podnikatel vystavíš fakturu, tento příjem je z podnikání a z tohoto příjmu se soc. a zdr, pojištění platí.

Jiná situace je, pokud uděláš práci, která není uvedena v tvém ŽL.
V tom případě na ŽL práci udělat nesmíš, ale na dohodu ano.

Například: Máš ŽL na reklamní činnost a marketing. Práce odpovídá této činnosti.
Měl bys tedy práci provést na svůj ŽL a vystavit fakturu.

Nebo: Máš uvedený ŽL a jako práci třeba provedeš vybílení garáží.
Práce neodpovídá ŽL, neměl bys ji tedy na ŽL dělat.
Můžeš ji ale udělat na dohodu o PP.
V tom případě je vhodné podepsat "prohlášení k dani" a příjem uvést ve svém DP, jako příjem ze závislé činnosti. Ušetří se tím práce zaměstnavateli, podávat za tebe DP.

Vzhledem k tomu, že jsi student a ŽL máš na vedlejší činnost, platí pro tebe určité osvobození a úlevy, jak z hlediska daně, tak z hlediska plateb na zdravotní a sociální pojištění. Tyto věci ale z hlavy nevím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru