Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem II. důchodový pilíř a vy

Dovolím si malou polemiku:

1. proč to "musí" být ausgerechnet "druhý pilíř" s podporou státu? Každý normální člověk si stejně "spoří" sám - a to buď investicemi do nemovitostí nebo naopak movitých věcí trvalé hodnoty. Já trvám na tom, že státní dotace na penzijní pilíř spravovaný SOUKROMÝMI společnostmi, a bez jakékoli kontroly těchto veřejných peněz státem, je v podstatě tunel na tyto veřejné finance. Jednoduše pro stát ty peníze na 30 let "zmizí" a budou vydělávat někde jinde, pravděpodobně v Asii.

2. Nechápu, proč se řeší další pilíře, protože pokud je málo peněz v důchodovém systému, tak je potom nabíledni, že výběr penzijního pojištění (nebo penzijního spoření, dle toho, zda je více či méně proporciální) je nedostatečný. Jediná výhoda "dalších pilířů" je ta, že jsou dobrovolné, a tedy že ti co nemají peníze, tak mají "svobodu" nevstoupit a v důchodu živořit.

3. Dále si myslím, že průběžný systém je to nejlepší, co bylo vymyšleno (ostatně, tento systém zavedl Otto von Bismarck, a ten blbej rozhodně nebyl), protože velmi efektivně řeší problémy měny v dlouhých časových úsecích (což je naopak achillovkou pro finační systémy - viz nedávný krach britských fondů navázaných na BP - a to byla jen jedna ropná plošina, co za jednu noc udělala z bristkých důchodců lidi nemajetné). Totéž platí pro zaměstnanecké důchodové fondy v Americe, kde firmy doplácejí horentní sumy do těchto systémů a prezentují to jako "benefit" pro své zaměstnance (a on to v amerických reáliích taky benefit je).

4. A k "nedostatkům" průběžného systému: ony to nejsou ani tak nedostatky tohoto systému, jako nedostatky dnešní společnosti. Rodiny (pokud to vůbec jsou rodiny, a ne dva lidi na hromádce) mají jen jedno děcko, navíc naprosto nepřichystané pro život (alias rozmazlený fracek, viz i zdejší PC poradna a některé "dotazy"), velká část mladých pak fungují jako "singles," bez závazků, bez odpovědnosti. V průběhu svého života vygenerují nějaké hodnoty, ty ale utratí (spotřebují) bez toho, že by "vytvořili" další (budoucí) tvůrce hodnot.

P.S.: v Africe sice mají spoustu lidí v produktivním věku, ale ti mají nízkou produktivitu práce, v podstatě žádné hodnoty nevytvářejí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny