Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem II. důchodový pilíř a vy

Nerad sa opakujem, ale este raz.
1.pilier je dlhodobo neudrzatelny. Nielen u nas, vsade. 1.piler bol psoatveny na predpoklade, ze ludi, co robia je XZ krat viac ako dochodcov a ich produkcia staci na pokrytie dochodkov. Tento predpoklad bol spravny, pretoze obyvatelstvo rastlo. V sucasnosti sa stretli 2 faktory. Pomer ekonomicky cinneho obyvatelstva a dochodcov je uz pod kritickou hranicou a uz dnes SP nema z coho vyplacat dochodky. Co bude zajtra (rozumej o 5 rokov) je dobre ani nehovorit, pretoze je realny predpoklad, ze to bude stale horsie a horsie. Je to cele sposobene 2 faktormi a to, ze populacia nam stagnuje(klesa), ze nam stupa nezamestnanost a ze nam stupa priemerny vek obyvatelstva uz desatrocia. Suma sumarum do SP ide stale menej penazi a pritom musi vydavat stale viac. Tento system je nudrzatelny a je jedno aka vlada je pri moci. Matematicky to proste nejde. Zastancom modelu s 1.stupnom su vo vseobecnosti lavicove vlady (preto som to spomenul). Inak nemusis byt matematicky genius, aby si i uvedomil, ze ked stupa pocet obyvatelstva a pomer ekonomicky cinnych a dochodcov mame nad istym cislom, ze system je ok. Ale ked nie tak je jasne, ze je zly a dnes nemame velke sance ako zvratit tento stav. Ano mozme predpokladat, ze sa bude rodit viacej deti, mozeme predpokladat, ze nezamestnanost opat stlacime pod 10%, ale ty tomu veris? Ja nie. AJ v case konjuktury, ked sme mali 5-6% nezamestnanost mala SP problemy, pretoze su tu este problemy pri vybere poistneho, nehospodarne nakladanie s peniazmi a pod.
2.pilier ma postupne pripravit ludi na totalne individualne dochodkove sporenie, kde sa nebudeme spoliehat na stat, ale len na seba, co je asi najspravodlivejsi system, aky sa dal vymysliet. 2. stupen len rozdeluje odvody na 2 casti a o par desiatok rokov sa po zruseni 1.piliera zmeni na absolutne individualne dochodkove sporenie.
2.pilier nie je samospasitelny, nie je dokonca ani riesenim, riesenim je co najmenej bolestny prechod v priebehiu par desatroci na individualne dochodkove sporenie.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny