Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem II. důchodový pilíř a vy

Medzistupeň k čomu? K demontáži štátneho zriadenia ako takého? Pretože dôchodkové zabezpečenie priebežným systémom, resp. medzigeneračnou solidaritou považujem za jeden z najdôležitejších výdobytkov modernej civilizácie. V zmysle, my, mladí, čo máme schopnosti a možnosti ovplyvňovať svoje životy, nenecháme starých živoriť. Nemá to nič spoločné s ľavicovým, alebo pravicovým zmýšľaním.

Ešte raz - druhý pilier ako taký je dobrá myšlienka. Ale v žiadnom prípade nie je samospasiteľný. Najviac mi vadí, že umožňuje (v podmienkach SR) odčerpávanie priebežných zdrojov sociálnej poisťovne, t.j., ak to sformulujem bulvárne, umožňuje okrádanie terajších dôchodcov, resp. umožňuje okrádanie ostatných daňových poplatníkov, pretože nejako sa deificity sociálnej poisťovne kompenzujú, pričom jediný zdroj, ktorý na to štát má sú vybrané dane, prípadne nejaké jednorazové príjmy, ktorých použitie na spotrebu je ale samozrejme relatívne sporná záležitosť.

Zatiaľ som nezachytil žiadnu zodpovednú analýzu existujúceho stavu s ohľadom na možnosti riešenia (samozrejme, venujem sa problematike len veľmi rekreačne, takže určité nejaké existujú). V súčasnosti sa preferujú zjednodušené tvrdenia typu "prvý pilier je neudržateľný, musíme urobiť niečo iné". Ja samozrejme riešenie nemám, resp. nepoznám. Ale, musím sa opakovať, nenašiel som zatiaľ jedinú analýzu, ktorá by sa zaoberala možnosťami riešenia pri zachovaní priebežného systému. To predsa neznamená, že nemôžu existovať.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny