Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem II. důchodový pilíř a vy

Nemôžem súhlasiť. Je veľmi odvážne prezentovať druhý pilier ako riešenie dôchodkového problému. Samozrejme, že je to problém. Veľmi veľký problém. Ale zatiaľ nie je ani zodpovedne kvantifikovaný.

Iste si pamätáš, ako v SR druhý pilier začínal - pre skupiny obyvateľstva bol povinný. Bolo to politické rozhodnutie. Neskôr prišlo iné politické rozhodnutie. A takmer určite prídu aj ďalšie politické rozhodnutia. Tým pádom nie je možné tvrdiť, že druhý pilier je riešený mimo štátu. Nie je, pokiaľ štát prijíma politické rozhodnutia, ktoré majú na druhý pilier priamy vplyv.

Je zrejmé, že existujú snahy, aby štát prestal poskytovať niektoré výkony. Ako napríklad starobné dôchodkové zabezpečenie. Otázka je, či je to správna cesta. Otázka je aj to, či sú takéto strategické politické rozhodnutia aj dostatočne premyslené, alebo či je to len akcionizmus. Sledujúc politické elity u nás, v ČR a v EÚ som celkom skeptický.

Čiže:
- áno druhý pilier je dobrovoľný, netvrdil som nič iné, iba som definoval kritérium s ohľadom na to, ako to začínalo v SR,
- áno, druhý pilier je doplnok, netvrdil som nič iné,
- nie, druhý pilier nie je riešený mimo štátu, je vystavený extrémne veľkému riziku politických rozhodnutí a v tomto duchu je irelevantná vlastnícka forma DSS.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny