Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Ano nenaletieť finančnému poradcovi

Nemozem reagovat na vsetky pripomienky, pretoze je ich strasne vela. Preto je dobre rozkuskovat ich, inak by sme si museli zalozit vlastny sukromny chat;o).
Skusim reagovat na tie, ktore si este pamatam, pretoze tie prispevky boli strasne dlhe a riesilo sa tam vela otazok.
Suhlasim s tym, ze dnes tak popularny system externych agentur pracovnikov a systemov nie je vzdy vyhodny. Ako negativny priklad je nas Telekom, ktory postupne presuva vacsinu sluzieb pod externe firmy, pretoze manazeri takto vykazuju kratkodobe znizenie vydavkov. Ze firma straca kradit (externe firmy casto nemaju kvalitu internych) a ze usetrenie je len kratkodobe, pretoze naklady na stratu povesti, zhorsenie servisu (v tomto pripade napriklad reklamacie), predlzenie dodavok (v tomto pripade dodavky MT) su veci, co sa zle vycisluju, ale ich financny efekt je viditelny.
Nesuhlasim vsak s tym, ze pre banky a poistovne je system internych pracovnikov efektivnejsi a nie je efektivnejsi hlavne pre zakaznika. Ak mam zaujem o hypoteku napriklad musim si hladat informacie/obehat vsetky dostupne banky, co je u nas na SK 14 institucii (zahranicne nepocitam). Ak oslovim financneho poradcu vie mi zhrnut produkty bank v kocke, pretoze vsetky velke banky spolupracuju s OVB a spol. Co je na tom nevyhodne pre klienta? Usetri mi cas a peniaze, pretoze drviva vacsina klientov aj tak nerozumie tomu, co im pracovnik banky pri stretnuti natara. S poradcom sa stretava opakovane a vie si otazky pripravit, nie je v strese, pretoze je doma a ma cas si to vsetko rozmysliet. V banke ste tlaceny tym, ze za vami cakaju dalsi ludia, nie ste doma a citite sa tam menej komfortne.
ANo system ma vela nevyhod tiez (vyhody vsak prevazuju) a hlavne 2 vidim ja osobne v tomto (tam sa asi zhodneme).
1. System odmenovania. System provizii by mal byt jednoznacne rozlozeny na viacej rokov, sucasny system trosku nabada reprezentantov ku kratkodobym ziskom a financnym podvodom (vid pripady v CR). Sucasny system v OVB (ostatne nepoznam) bohuzial nenabada vydat sa cestou predaja a v podstate kazdeho tlaci do trvaleho neudrzatelneho rastu budovania svojich struktur. To ma vo finale za nasledok odpadnutie 95% financnych poradcov v priebehu par rokov a znizeniu dovery v cely system. Toto si bohuzial zatial neuvedomili v ziadnej poradenskej firme a netlaci sa na kvalitu iba na kvantitu. Napriek tomu si myslim, ze sme na SK na tom vyrazne lepsie ako v CZ.
2. Druhy problem navazuje na prvy a to je system naboru. Poradcov velakrat robia ludia, co na to nemaju, kto si buduje svoju strukturu skusa proste kazdeho a tak to aj vo finale dopadne. Blbe produkty, nasrati klienti, nedovera v system. Treba zmenit system naboru, nech sa tam naozaj dostavaju len ti lepsi, nech sa oplati ist ovela viacej cestou predaja bez nutnosti budovat si vlastnu strukturu...atd.

Samozrejme, ze pri MLM systeme nie je odmena poistnikovi tou jedinou a ze tam treba zapocitat vsetky struktury nad nim. Ale MLM OVB nie je ziadna nekonecna pyramida, ja mozem hocikedy predbehnut cloveka nado mnou a dostat sa na vrchol, co mi pride na rozdiel od statickych MLM fer. Ako som spominal, co mi vadi je ze system je nastaveny tak, ze vas nuti budovat strukturu a nie predavat.

Nesuhlasim s tym, ze je nutne zakaznikovi zdelovat vysku provizie...vy sa pytate v obchode, ked nieco nakupujete kolko to stalo a aku marzu ma obchodnik na tovare? Nie. Je to zbytocna informacia. Na druhej strane sa taketo nariadenie pokial viem uz pripravuje, takze financny poradca bude povinny zdelit klientovi vysku svojej provizie, co je vsak pre mna ako klienta nepodstatny udaj. Pride mi to cisto populisticke. Mna ako zakaznika zaujima kvalita poradcu a jeho rad a nie vyska jeho provizie.

Udaje zo zahranicie nemam, vychadzam len z vlastnych skusenosti.
Mam v hlave dalsi clanok a moznosti investovanie penazi, kde sa pokusim blizsie ozrejmit vyhody a nevyhody roznych druhov produktov (stavebne sporenie vs terminovane vklady vs fondy vs sporiace poistky).

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články