Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Daňové zvýhodnění na děti v Přiznání k dani z příjmů fyzických osob a v Prohlášení poplatníka

Zdravím,

každoročně uplatňuji v Prohlášení poplatníka u zaměstnavatele daňové zvýhodnění na děti, takže se mi to pozitivně projevuje každý měsíc ve výplatě.

Mám pak ale uvádět v Přiznání k dani z příjmů fyzických osob u dětí také 12 měsíců nebo 0?

Tady ve vzoru, kde je jedno dítě uplatněno s 12 měsíci: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/fs-financni-sprava-cr/jak-vyplnit-nove-priznani-navod.pdf na druhé stránce píší, že:

u zaměstnavatele má podepsané prohlášení
a nárokuje daňové zvýhodnění na jedno
dítě, které uplatňuje rovněž na daňovém
přiznání,

Myslel jsem, že když už jsem to "uplatnil" v Prohlášení poplatníka, tak v Přiznání k dani z příjmů fyzických osob už bych měl dát 0. Ale ta citace a vzor by znamenala, že bych měl uvádět 12 i tady?

Loni jsem dával v Přiznání 0, ale teď si nejsem jistý, jestli jsem se sám sebe neobral? :-/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To prvé - "Prohlášení..." znamená to, že u zamestnávateľa si uplatňuješ daňový bonus (tak sa to u ná… nový
yYy 12.03.2024 19:23
yYy
Včera mi finančák poslal na účet uplatňované zvýhodnění, takže děkuji oběma rádcům za pomoc. poslední
navay 16.04.2024 12:49
navay

To prvé - "Prohlášení..." znamená to, že u zamestnávateľa si uplatňuješ daňový bonus (tak sa to u nás volá) a potvrdzuješ vyživované deti. To druhé - "Přiznání..." (po našom Daňové priznanie) by mal zamestnávateľ (pokiaľ ti on robí toto priznanie) na základe toho prvého) automaticky v danej kolonke uplatniť ten bonus. Pokiaľ si mu dával podklady, mal by aj z nich vyplniť príslušné kolonky o údajoch osôb, na ktoré sa bonus uplatňuje. Ale pokiaľ si toto Přiznání vyplňuješ sám, tak musíš kolonku vyplniť (počet detí) a aj uviesť ich údaje. Zamestnávateľ doplní (alebo ti vydá RZD (Ročné zúčtovanie dane - tam uvádza, koľko ti sťahoval) a na základe tohto si vypočítaš, či máš nedoplatok, alebo preplatok. Preplatok ti potom daňováci vrátia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru