Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Příspěvek na bydlení

Dobrý den,
Rád bych se zeptal jak vlastně funguje příspěvek na bydlení. Každá z veřejně dostupných kalkulaček uvádí něco jiného a dostupné informace jsou snad ještě horší. V článku je například uvedeno, že

Základní princip je jednoduchý: na příspěvek na bydlení má nárok každá domácnost, která na bydlení vydá víc než 30 procent svého příjmu (v Praze bývala hranice 35 procent, od letoška je to ale všude stejně). Příspěvek se rovná právě té částce, která je nad oněch 30 procent. Příjmy všech lidí tvořících jednu domácnost se sčítají, na jednu nemovitost se dá žádat o jeden příspěvek.
Zdroj: https://www.penize.cz/prispevek-na-bydleni/439093-prispevek-na-bydleni-2023-kdo-ma-narok-kalkulacka-a-navod#narok-na-prispevek-na-bydleni

, což se mi již z principu zdá jako nesmysl, jelikož bych si mohl pronajmout sebedražší nemovitost a platit pouze oněch 30% z mého čistého příjmu. Abych trochu popsal svou situaci. Aktuálně jsem dostudoval, našel si zaměstnání (pracuji stabilně cca 6tý měsíc) a stále bydlím u rodičů. Ke konci roku přijede má manželka cizinka do Čr, za účelem sloučení rodiny. A výhledově bychom se od rodičů přestěhovali v dubnu roku 24. Rád bych se tak přestěhoval do blízkosti svého zaměstnání a mám aktuálně tyto možnosti. 19 tisíc nájem + 1000 parkování + 4500 elektřina, nebo 20 tisíc nájem (parkování započítáno v nájemném) + 5 tisíc elektřina. Tím, že je manželka cizinka nebude mít v době stěhování jakýkoliv příjem, vše budu hradit sám. S žádostí o příspěvek bych tedy hlásil dva obyvatele na daný byt a pouze svůj samostatný příjem (cca 32 tisíc čistého). Jaká z variant je pro mě rsp. úřad vhodnější ? Je ještě nějaká jiná sociální dávka, kterou bych mohl vylepšit rozpočet ? V mém případě každá koruna pomůže.

za rady děkuji !

Předmět Autor Datum
Bylo by fajn si ten článek přečíst celý: Co jsou normativní náklady Pravidlo, že příspěvek proplat… poslední
Wikan 10.11.2023 12:33
Wikan

Bylo by fajn si ten článek přečíst celý:

Co jsou normativní náklady

Pravidlo, že příspěvek proplatí veškeré náklady na bydlení, které přesáhnou 30 procent čistých příjmů domácnosti, neplatí stoprocentně.

Cílem je, aby stát někomu nepřispíval třeba padesát tisíc na stotisícové nájemné. Nebo na náklady na vytápění domácích pěstíren či bazénů. Aby se nedotoval luxus, jsou stanovené takzvané normativní náklady bydlení. Řečeno česky to je částka, za kterou domácnost o určité velikosti může v obci určité velikosti rozumně bydlet.

Pokud jsou tedy skutečné náklady vyšší než normativní, počítá se s těmi normativními.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru