Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Daňová evidence

Zdravím, po nějaké době mám zase dotazy:

Jakožto živnostník, neplátce DPH si vedu daňovou evidenci (prý stačí). Danit budu podle skutečných výdajů (ne paušálem).
Jak je to ale s příjmy a výdaji v hotovosti? Je nutné na každý doklad propisovat další výdajový pokladní doklad, nebo stačí jen zapsat účtenku?

Dám příklad: V Tescu si koupím balení kancelářského papíru, na který dostanu účtenku (daňový doklad). Toto si chci dát do nákladů. Nakupuji za hotovost.
Stačí toto zapsat do tabulky příjmů a výdajů (třeba s číslem té účtenky z Tesca), nebo musím ještě extra vzít tiskopis na výdajový doklad, vypsat ho, a založit ho pod novým číslem do evidence?
Tam bych vypisoval přijato mnou a vydáno taky mně?

Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
A jak to po tobě chce tvůj účetní? Já všechny příjmy a výdaje v daňových evidencích vedu tak, jak p… poslední
L-Core 27.02.2023 15:35
L-Core

A jak to po tobě chce tvůj účetní?

Já všechny příjmy a výdaje v daňových evidencích vedu tak, jak píšeš dole, tedy vlastní výdajové pokladní doklady pro výdaje v hotovosti a vlastní příjmové pokladní doklady pro příjem v hotovosti, vlastní číselné řady. Nemusí se jednat jen o daňové příjmy a výdaje, ale i třeba výběr/vklad na účet, os. spotřeba, vklad podnikatele atd atd. Je to tak přehledné - nejen pro podnikatele, ale i pro případné kontroly (kvůli kterým většina podnikatelů DE vede, sami ji - jak tvrdí - k ničemu nepotřebují).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru