Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Invalidní důchod - kdy požádat, abych si nezrušil neschopenku?

Dobrý den jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti díky pracovnímu úrazu. Již nyní vím díky své obvodní lékařce že budu mít invalidní důchod. Když vím že ještě minimálně 6 měsíců budu marodit, kdy si požádat o důchod abych si nezrušil neschopenku? Nehledě na to že OSSZ to posuzuje více než 6 měsíců (internet, diskuse, fóra). Pokud by mi teda k 1.4. uznali invalidní důchod znamená to že můžu mít nemocenskou ještě 30 dní do konce dubna a pak už nemám nárok?

Změna předmětu, původně: Invalidní důchod (host)

Předmět Autor Datum
Ze zákona jsi to našel správně: "Vaše pracovní neschopnost skončí podle zákona o nemocenském pojiště… nový
Vilaak 13.12.2022 00:36
Vilaak
Nečerpám důchod, invalidní důchod teprve budu čerpat, teď mám jen nemocenské dávky. Sociální dávky i… nový
Robertk 13.12.2022 10:03
Robertk
Protože přesně od toho pojišťovny jsou. Já bych kromě přídavků od OSSZ dostal taky 15000 Kč měsíčně… nový
Vilaak 13.12.2022 10:20
Vilaak
To co řešíš je asi zbytečné. Problém bude v tom, že tam bude docela prodleva mezi příjmem za nemocen… nový
nerady 13.12.2022 20:48
nerady
V jaké dnešní době myslíte? Kdy Zajdu sepsat na OSSZ žádost, vyžádají si papíry od doktorky která ji… poslední
Robertk 14.12.2022 09:34
Robertk

Ze zákona jsi to našel správně: "Vaše pracovní neschopnost skončí podle zákona o nemocenském pojištění 30. dnem následujícím po dni, v němž budete uznána za invalidní".

Pokud tedy čerpáš důchod os státu, je to takto správně. Pokud čerpáš ještě pojištění a pak budeš čerpat invaliditu, je dobré se informovat u pojišťovny, jak to bere ona. Například Uniqa vím, že ta to vnímá tak, že den přiznání invalidity = den ukončení PN. Protože jim to přejde z jednoho tarifu do druhého.

To co řešíš je asi zbytečné. Problém bude v tom, že tam bude docela prodleva mezi příjmem za nemocenskou a první výplatou invalidního důchodu. Až tě posoudí komise a přizná ti invalidní důchod tak stanoví datum od kdy budeš mít důchod. Bohužel určitě dojde k prodlevě a důchod ti začnou vyplácet později. Budeš si muset našetřit něco na to překlenutí této doby. Oni ti to s první výplatou dají i za tu dobu od určení odchodu do invalidního důchodu. Nikdo z nás ti, ale v současné době neřekne k jakému zpoždění dojde.

V jaké dnešní době myslíte? Kdy Zajdu sepsat na OSSZ žádost, vyžádají si papíry od doktorky která jim to do 7 dní připraví a oni jim to oskenují a do 5 minut to mají v Praze. Jsou to naprosto hloupé a zbytečné výmluvy absolutně vůbec nechápu jak státní zaměstnanci mohou pobírat tak vysoké platy, za ten jejich " výkon " by měli mít minimálku. Trvá to klidně 6 měsíců i více. Zkuste si ale vy sám jeden jediný měsíc nezaplatit socku nebo zdravku a klidně vás hodí do exekuce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru