Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zabránit zneužití kopie občanky?

Ahoj, dnes se běžně on-line zakládají účty v bankách. Podmínkou je poskytnutí naskenovaných dokladů. Běžně požadují občanku. Jak to prakticky realizujete? Jaké máte zkušenosti s použitím vlastního vodoznaku a jak ho vytvořit? Co do vodoznaku napsat, aby to banka přijala? Jaké kombinace dokladů vám konkrétní banky akceptovaly? Údajně Fio banka kopíruje občanku při zakládání účtu. Bez toho účet nezaloží. Zajímají mne případy osobního sjednání i online založení. Předem děkuji za rady. Katka

Předmět Autor Datum
Tak zrovna u bank bych se nějakého zneužití údajů moc nebál, nikomu data prodávat asi nebudou. U FIO… nový
Karel04 18.10.2022 11:36
Karel04
Ofocené doklady (OP, ŘP) jsem posílal v rámci zřizování účtu online do všech bank, kde jsem účet cht… nový
L-Core 18.10.2022 14:03
L-Core
V prípadoch bánk - oni to majú zabezpečené. Ale pokiaľ sa obávaš - vodoznak tam môžeš dať (max. ťa u… nový
yYy 17.12.2022 10:22
yYy
Jak už tu píšou ostatní, dá se to řešit. Osobně nemám problém s tím to nechat v bance oskenovat, vět… poslední
RedMaX 17.12.2022 21:59
RedMaX

Tak zrovna u bank bych se nějakého zneužití údajů moc nebál, nikomu data prodávat asi nebudou. U FIO kopírují OP, ale myslím mají na to nějakou šablonu, že se některé nepotřebné údaje zakryjí.
Ale u vás v Německu, odkud podle IP píšeš, to může být jinak.

V prípadoch bánk - oni to majú zabezpečené. Ale pokiaľ sa obávaš - vodoznak tam môžeš dať (max. ťa upozornia) - pokiaľ by však namietali, môžeš i ty, že GDPR a preto posielaš oskenovanú kópiu s vodoznakom pre svoju ochranu (ak by náhodou kópia "unikla" - bez vodoznaku by sa dala prípadne zneužiť (ale ako som písal - u banky to je bezpečné). Dôležité je, aby boli jasne čitateľné pre nich relevantné údaje - a urob ČB kópiu.

Jak už tu píšou ostatní, dá se to řešit.
Osobně nemám problém s tím to nechat v bance oskenovat, většinou to skenujou přes šablonu a jsou tam teda jen údaje, které potřebují. Ale třeba kolega v bance normálně řekl, že jim to oskenovat nedovolí, že si to můžou opsat a souhlasili s tím také.
Co se týká onlinu, tak jsem občanku uložil s kompresí navíc jsem jí před tím upravil drobnou pixelizací pozadí, skoro to není poznat, ale při tisku už by se z toho originál dělal složitě. Důležité je, aby zůstaly dobře čitelné údaje, které prochází strojovým zpracováním, jméno, číslo, bydliště. No a doprostřed jsem malinkým písmenem, že to není na první pohled ani vidět, vložil slovo KOPIE. Nikdo s tím problém neměl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru