Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ceny pohonných hmot

Ahoj, dostal jsem za úkol vypracovat seminární práci, která se týká kolísání cen paliv. Jelikož jsem naprostý laik, tak se zkusím zeptat tady.

Představte si, že máte auto s pohonem na naftu, stlačený zemní plyn, elektřinu a vodík. Který z těchto 4 druhů paliv Vám přijde v současné době (a dejme tomu i v budoucnosti) jako nejrizikovější z pohledu kolísání cen - ať už nárůst či pokles ceny? Popřípadě proč si to myslíte? Mě napadá jen stlačený zemní plyn kvůli možnému odstřihnutí dodávky plynu z Ruska.

Předmět Autor Datum
Pokud někdo zadává takovouto seminární práci, tak by měl také zadat kde bude možné čerpat stlačený z…
nerady 23.05.2022 17:40
nerady
Nejlevnější asi bude pár koní Víš co toho kůň zežere?:-D
čumil old 23.05.2022 20:17
čumil old
Trochu ano, děda byl sedlák a ve vesnici máme pár chovatelů koní. Pokud si seženeš koňskou sekačku,…
nerady 23.05.2022 20:46
nerady
Pokud máš svoje louky tak tě to moc bolet nebude Možná právě naopak - čtyřnohá sekačka je nad veške…
ml1 24.05.2022 15:11
ml1
No konečně slovo do pranice "přepřahací stanice". Benzínové pumpy se zruší a místo nich ti vymění ba…
nerady 24.05.2022 19:15
nerady
Tydli klap zní rovinou.
Prim 24.05.2022 19:23
Prim
Na tom už se pracuje, výměna baterie za 2,5 minuty nebo nabití za 8 minut a jede se dál. https://fdr… poslední
Karel04 24.05.2022 21:39
Karel04

Pokud někdo zadává takovouto seminární práci, tak by měl také zadat kde bude možné čerpat stlačený zemní plyn a vodík. V současné době je stanic na stlačený zemní plyn několik a na vodík snad jen dvě. Další věcí je jak to bude s časem nabíjení, jelikož ostatní pohonné hmoty dostaneš do auta do pěti minut u elektřiny to tak není. Kolísat mohou všechny komodity jelikož nikdo nedokáže predikovat co bude za rok, dva či více let. Na výrobu vodíku potřebuješ elektřinu a pokud dojde k totálnímu výpadku zemního plynu z Ruska tak může také dojít ke kolapsu elektrické soustavy. Další věcí je zda zadání seminární práce počítá jen s naší zemičkou či je myšleno na Evropu či celý svět. Jinak s masivním poklesem ceny u jakékoliv uvedené komodity se do budoucna nedá počítat. Nejlevnější asi bude pár koní ve stáji a bryčka na dvorku.:-)

Pokud máš svoje louky tak tě to moc bolet nebude

Možná právě naopak - čtyřnohá sekačka je nad veškerou mechanizaci. I když jsem měl pocit, že se pro tento účel používají spíš ovce, kozy a krávy.

Na gruntu je to možná dobré, ovšem jako masové řešení je to nevhodné. Dojezd koně bude dost podobný jako dojezd elektromobilu a nabíjení bude trvat možná ještě déle (možná by se propagátoři elektromobility mohli inspirovat v koňských dobách a začít zřizovat přepřahací stanice a zájezdní hostince, pro elektromobily tedy výměnné stanice akumulátorů nebo něco jako sleep&charge).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru