Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co mi kryje pojistka bytu?

Ahoj. Mám byt na hypotéku. Mám pojistku u Allianz a základní pojištění kvůli požadavku banky poskytující mi hypotéku.

Pojišťovna píše v tarifu základ:

Pomůžeme Vám se škodami způsobenými požárem, výbuchem, úderem blesku, pádem letadla, pádem předmětu na pojištěný majetek, nárazem vozidla, náhlým sesuvem půdy nebo rázovou vlnou.

Jenže není výbuch jako výbuch a předmět jako předmět. Zkrátka řečeno, vztahuje se to krytí na bombardování a ostřelování?

A otázka číslo 2. Kdyby byl válečný stav a lehlo větší město či více měst bude vůbec pojišťovna plnit? Nebo rovnou krachne a nedostanu nic? Jak je to vlastně teď s pojišťovnami a plněním na Ukrajině?

::)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Válka a pojištění se letos řeší, lidi se na to ptají, jsou už dostatečně kvalitní články, najdeš si… nový
TNT 29.04.2022 08:31
TNT
Logicky vzato... Výluky by měly být uvedeny v pojistných podmínkách platných ke dni sjednání pojistn… nový
ST 29.04.2022 09:54
ST
Pojišťovna si v 99% případů najde nějakou výmluvu, proč škodu nezaplatit. Pojistku máte kvůli bankce… nový
ml1 29.04.2022 13:54
ml1
Skôr by som konštatoval, že to ich "Pomůžeme vám" znamená, že pomôžu... ako nahrabať prachy od klien… nový
yYy 07.05.2022 10:14
yYy
Pojišťovna píše Pomůžeme Vám se škodami způsobenými ... ne "Nahradíme Vám..." tak to může znamenat… poslední
Yarda 08.05.2022 06:00
Yarda

Válka a pojištění se letos řeší, lidi se na to ptají, jsou už dostatečně kvalitní články, najdeš si zdroje na netu.
Nejdůležitější část smlouvy pojištění jsou výluky, tu část si přečíst a pochopit. bývá to zapompované v obchodních podmínkách, proto je třeba dbát pozornost při jejich změnách. :-)

Logicky vzato...
Výluky by měly být uvedeny v pojistných podmínkách platných ke dni sjednání pojistné smlouvy. Terminologiské sjednání a jeho rozsah se stává nedílnou součástí smlouvy. Ani jedna ze stran to nemůže pouze ze svého rozhodnutí změnit, a to bez vědomí a souhlasu protistrany.

"Obchodní podmínky" si ústav obchodující se sliby a strachem, může měnit jak se mu zlíbí, a to ke svému vlastnímu prospěchu.

Pojišťovna si v 99% případů najde nějakou výmluvu, proč škodu nezaplatit. Pojistku máte kvůli bankce a ne kvůli baráku. Tedy by to byla banka, která by do jednání s pojišťovnou potom měla vstupovat. Je to jako s pojištěním na zahraniční služební cestu, taky by to byl zaměstnavatel, který by s pojišťovnou musel jednat (poslední dobou nám ty pojistky i zajišťuje, dřív jsme chodili do pojišťovny sami).
Pro pojišťovnu musí být ta událost dostatečně nepravděpodobná. Ale v případě nějaké náhlé hromadné události nekrachne, na to je sama pojištěná (řešilo se to třeba kolem přelomu století, kdy byly masové povodně na Moravě a poté v Praze, tehdy se ještě řešilo slovíčkaření záplava versus povodeň a podobně).
Doufejme, že u nás takové věci nehrozí, jsme od Afghánistánu, Iráku, Koreje, Srbska, Sýrie, Ukrajiny ... (a kde to ještě světové mocnosti válčí nebo kde je napjatá situace) relativně daleko.

Mimochodem fráze "pomůžeme Vám" vůbec nemusí znamenat, že něco zaplatí.

Skôr by som konštatoval, že to ich "Pomůžeme vám" znamená, že pomôžu... ako nahrabať prachy od klienta, ale keď príde na lámanie chleba - odrazu sa vyskytne problém.... miesto čiarky (,) je v texte bodkočiarka (;) a to je už iný význam výkladu a nič nezaplatia....

Pojišťovna píše

Pomůžeme Vám se škodami způsobenými ...

ne "Nahradíme Vám..."
tak to může znamenat v podstatě cokoliv, třeba že pomůže se způsobením těch škod:-D
V nějaké pojistce jsem četl, že pojistka se nevztahuje na škody způsobené občanskými nepokoji nebo nějak takhle.
Taky pojišťovny rozlišují škody způsobené povodněmi nebo záplavami.
Vybavilo se mi, jednou jsem se ptal, jestli pojištění domu mohu rozšířit na pojištění škod, kdyby vichřice sfoukla plechovou střechu z mého domu a ta střecha poškodila zaparkovaná auta. Tak prý ne, že je to škoda způsobená živelní pohromou a na to se pojištění nevztahuje a majitelé těch aut by měli smolíka, já bych jim prý nic platit nemusel.
:-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru