Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Penzijní spoření (osobní výpočty?)

Dobrý den,
předem se omlouvám možná za hloupou otázku a za mou neznalost v tomto oboru. Bohužel nejsem žádný ekonom ani matematik, ale přesto bych rád měl přechled o svých financích.

Od ledna si vedu penzijní spoření u České spořitelny - vyvážený fond (https://www.csps.cz/cs/jak-sporit/vyvazeny-fond).

Chápu, že vložím určitou částku a oni ji zainvestují - čili vložím tam 500,- a po investici tam můžu mít např. 480,- (což neni úplně ideální situace ...).

Má otázka zní - je nějaký způsob, jak bych se já sám mohl dostat nějakými výpočty přes dostupná data zpětně k té částce 480,-?
Vím, že vložím 500,- - tupě ... čím to mám jednoduše vynásobit, abych dostal 480,-?
Předpokládal bych, že pro dané datum, kdy tu částku zainvestují, bude existovat nějaký koeficient, kterým ji vynásobí a dostanou z toho výsledek, ale asi to nebude tak jednoduché.

Na stránce (v odkazu viz výše) je graf Vývoj zhodnocení - nevím zda-li se těchto dat dá nějak využít.

Předem mockrát děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
500 * 0,96 = 480 Ale je to nemysl takhle počítat. Že to v jednom případě takhle vyjde, absolutně nez…
Wikan 25.04.2022 07:58
Wikan
0,96 = Wikanova konstanta? ;-) nový
host 25.04.2022 19:20
host
Nejde to vypočítat tak, že to něčím vynásobíš. Penzijní fond má poplatky a určitou dobu si bere popl… nový
Jan Fiala 25.04.2022 07:59
Jan Fiala
Rozumím, děkuji za odpověď. Je mi jasné, že nemůžu předvídat (resp. vypočítat) tu výslednou hodnotu… nový
Soplík 25.04.2022 08:16
Soplík
I kdyby tam poplatky nebyly, tak stejně nebudeš mít možnost překontrolovat správnost. Musíš jim pros… nový
Wikan 25.04.2022 08:18
Wikan
Poplatky jsou snad dokonce dané zákonem, je to jediná jistota. Vše ostatní je na úrovni slibů a nemá… poslední
ml1 26.04.2022 12:47
ml1
Musel by ses podívat na podrobnosti toho penzijniho fondu, do kterých akcií investuje a jak má rozlo… nový
Jan Fiala 25.04.2022 13:49
Jan Fiala

Nejde to vypočítat tak, že to něčím vynásobíš.
Penzijní fond má poplatky a určitou dobu si bere poplatky, aby se zaplatila projektovaná doba trvání spoření.
Pak jak jsi napsal, jde o investování, takže vycházíš z toho, jak se bude pohybovat trh. Pokud půjde hodně dobře, ČS ti něco málo zůročí na spoření. Pokud půjde cena akcií dolů, ČS na tebe přenese celou ztrátu.

Rozumím, děkuji za odpověď.

Je mi jasné, že nemůžu předvídat (resp. vypočítat) tu výslednou hodnotu dopředu - jak jste říkal - závisí to na pohybu na trhu a do toho datumu té dané investice nemůžu vědět, na jakých hodnotách trh bude.

Mně šlo spíš o to, jak si v podstatě překontrolovat správnost toho výsledku, ke kterému došli. A následně to mohl porovnávat - např. s tím, kdybych si ty peníze schovával pod polštář. :-D

Ale pokud jsou tam, jak říkáte, ještě nějaké poplatky, tak asi nejsem schopen nikdy dojít k přesnému výsledku.

Poplatky jsou snad dokonce dané zákonem, je to jediná jistota. Vše ostatní je na úrovni slibů a nemám pocit, že by něco příslušné fondy motivovalo ke zhodnocení peněz střadatelů, oni mají své jisté a střadatelé prakticky nic nemůžou. Ani ze starého fondu, který měl povinnost vrátit minimálně co dostal, tahle jistota nebyla, několik lidí co znám zažilo ono rozčarování, že dostali s bídou to, co tam vložili (komické byly historky, jak je fond přemlouval, jestli nechtějí dál spořit na důchod i v důchodu), veškeré úroky a příspěvky zaměstnavatele padly na daně a poplatky.
Inflační cíl naší národní banky jsou 2% ročně (nebavíme se o současném extrému, ten jistě v krátké době zmizí). To dělá poločas znehodnocení (dobu kdy peníze ztratí polovinu své hodnoty) skoro přesně 35 let. Takže aby fond vůbec pokryl normální inflaci, musel by taktéž zhodnotit peníze v průběhu 35 let dvojnásobně (prostě minimálně ta 2% za rok). No a který fond to dává (nemyslím dneska, při 15% inflaci a 4% úrocích na spořicích účtech by to měla být pro fond hračka, ale myslím dlouhodobě). Co si pamatuju, tak ta dosahovaná čísla byla na úrovni desetin procenta.

Musel by ses podívat na podrobnosti toho penzijniho fondu, do kterých akcií investuje a jak má rozložené portfolio (procentuálně). Když k tomu přidáš poplatky, tak pak jsi schopný pomocí výkonnosti fondu a odečtením poplatků se dostat na tu částku. To nemluvím o tom, že složení akciového portfolia se u fondu bude měnit, takže v podstatě nejsi schopný to ověřit.

Pokud si ty peníze budeš dávat na vlastní fondy - portfolio si poskládáš a budeš tam pravidelně spořit, tak to dopadne líp než to penzijní. Občas dopadne líp i to schování peněz pod polštář.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru