Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam investovat několik set tisíc?

Zdravím, měl bych na Vás dotaz, kam nejvýhodněji investovat. Mám našetřenou částku několik set tisíc (zhruba půl milionu korun) a k ničemu je v dohledné době potřebovat nebudu. Připadá mi škoda mít je doma ve skříni nebo na běžném účtu pro případ, že by přišly horší časy, takže bych je chtěl někam investovat. A chtěl bych něco velmi výnosného, ale zároveň nepříliš rizikového (vím, že to je rozpor). Kromě této jednorázové investice jsem schopen každý měsíc investovat dalších cca 5 000 Kč.

Představuji si roční zisk tak 15 %, radši 20 %. Všichni známí mi radili dát peníze na spořící účet, to ovšem nepovažuji za výnosné, na spořícím účtu budu mít tak od 1,5 % do nějakých 7 %, pokud by šlo o spořící účet v dynamickém fondu. Rovnou říkám, že takto nízká ziskovost mě nezajímá.

Ideální představa je investovat do něčeho, co bude přinášet pasivní příjem (měsíční/roční). O investování této částky uvažuji už přes dva roky a prvotní myšlenka byla koupit garsonku v malém městě a najít si nájemníka. Představa byla taková, že za 400 000 Kč koupím byt a budu mít nájem 5–6 tisíc korun měsíčně. Za tu dobu se ale byty zase zdražily a v dané cenové relaci se již těžko shánějí. Je lepší čekat dalších pár let, kdyby zase zlevnily?

Kromě bytu jsem zvažoval nekomerční nemovitost, jako obchod nebo restauraci, a opět si najít nájemníka. Dále jsem zvažoval koupi garáží nebo zahrádek v zahrádkářské kolonii. Přemýšlel jsem i nad koupí zajetého dropshippingového nebo fullfilmentového eshopu. Případně koupit internetový katalog, magazín, seznamku a mít peníze z reklamy. S ničím z výše uvedeného nemám zkušenosti, ale jsem učenlivý a byl bych schopen se to naučit.

Investice typu akcie, fondy, komodity, kryptoměna nebo umění, starožitnosti, veterán, drahé kovy jsem ani nezvažoval, neboť toto jde zcela mimo mé chápání. Vůbec se v tom nevyznám.

Nechci nic rizikového typu stát se podílníkem v nadějném startupu, protože to by mohly být vyhozené peníze. Jinak řečeno ty peníze, co mám, sice na nic nepotřebuji, ale nemůžu si dovolit je prodělat, protože jiné už si nikdy nemusím našetřit.

Zajímá mě: 1. názor na výše uvedené; 2. nápad na cokoliv lepšího než koupě bytu.

Děkuji za všechny odpovědi.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny