Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem FIO různé blokace na kartě

Taky bych zrušil DCC, co jsem se s tím setkal, vždy to bylo krajně nevýhodné (>33 korun za euro (něco jako 1CZK=0,0302EUR); a to nemluvim o tom, že jsem měl kartu od eurového účtu, takže přepočet na CZK je nesmyslný). Setkal jsem se s tím vlastně zatím jen dvakrát, jednou na Slovensku (při platbě hotelu) a jednou v Itálii (v bankomatu Banco Napoli), což ale je spíš tím, že eurokartu mám hlavně na online platby a fyzicky ji používám minimálně (vloni třeba protože jsem měl eura vyměněná v lednu a ta měla na účtu zůstat, ale pak poskočil kurz natolik, že jsem použil tuto zásobu namísto toho, abych měnil nová) a českou kartou nemám potřebu platit v zahraničí.
Může se vůbec stát, že by DCC výhodné bylo? Fio má kurzy poměrně slušné, je teda rozumné nechat to přepočítat je, ovčem nabízené kurzy snesou srovnání snad jen se směnárnama na letišti (když jsem naposledy byl na letišti, prodávalo se tam euro za 36 zatímco v bance bylo za 28). Jediné, co mě napadá snad jen u měn, které fio nezná (nevím jak se přepočítávají třeba dongy, piastry nebo rupie (a jistě exisstuje řada dalších), tipoval bych, že to bude přepočítávat kartová organizace a pak je otázkou s jakým kurzem), ale i tam bych o tom pochyboval. Proč teda DCC existuje je mi záhadou.

Magnetickým proužkem jsem platil snad jen jednou v životě, bylo to takové archaické zařízení (design odpovídal osmdesátým letům), které měly čd na nádraží v Holešovicích (tehdy jedno z mála míst, kde se u čd vůbec dalo platit kartou, na Hlavním nádraží to měly umět asi jen dvě pokladny (bylo jich tam tehdy přes padesát, to se ještě kupovaly jízdenky na nádraží), ale hledejte přes dvoumetrové fronty, které dvě z těch cca 50 okének to jsou, proto jsem tehdy to udělal v Holešovicích, mezi čtyrmi okénky se to jedno hledá lépe).

Online platby bez 3D secure se občas vyskytují, ale to snad neni problém na tu potřebnou chvíli dočasně zapnout, pokud by byla ta potřeba (tak jako všechno co se týká online plateb, limity pro online platby je taky normální držet na nule).
Také jsem si toho nastavení všimnul, ale zatím jsem s ním nehýbal; hodnotím to ale jako velmi dobrou možnost. Měl jsem pocit, že mBanka něco takového inzerovala před zhruba rokem (právě blokování DCC ale jinak takové detaily jaké nabízí fio neslibovaly), ale nevím nakolik to bylo reálné a nakolik jen plán.
Kdyby tak šlo zablokovat i imprinter (to znám opravdu jen z vyprávění třeba od kolegů, co byli ve Státech, kde to prý běžně používají dodnes), ale to je offline zařízení, proto v těch nastaveních neni.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny