Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím jak v Německu, ale v čechách (roz. s českou kartou v zahraničí) vychází nejlíp, když to do ban… poslední
ml1 20.05.2021 13:28
ml1

Nevím jak v Německu, ale v čechách (roz. s českou kartou v zahraničí) vychází nejlíp, když to do banky doputuje v eurech. I když devizové kurzy bank bývají horší než valutové kurzy ve směnárenské čtvrti v okolí Václavského náměstí, pořád to nemá na nabídky DCC (Direct Currency Conversion). 32 korun za euro žádná čeká banka po svých klientech nechce.
Neslyšel jsem někdy, že by vůbec DCC mohlo být výhodnější než když se to nechá k přepočtu bance. Možná s nějakou exotickou měnou, nevím, jak to chodí s měnami, které banka nezná (očekával bych, že přepočet provede kartová orgasnizace), ale že by německá banka neznala české koruny je krajně nepravděpodobné.
Takže nejlepší je vybrat si bankomat, který provede běžný výběr, bankomaty bank by to snad měly dělat všechny i když se DCC budou snažit vnutit (minulý rok jsem kvůli skoku kurzu vybíral ze svého devizového účtu (to vůbec nebylo v plánu, zvlášť proto, že se za vklad valut platí poplatek, tak proč bych je opět vybíral, ty měly sloužit k placení online) a DCC mi nabídnul jen jeden bankomat, ale právě s nějakým takovým šíleným kurzem jako 1CZK=0.0308EUR, což jsem odmítnul i kvůli nesmyslnosti přepočtu EUR na koruny bankomatem, aby to pak banka převáděla zpět), u nebankovních sítí typu euronet to asi bude horší.

Mimochodem neměly být výběry v rámci EU zcela rovnocené výběrům mimo vlastní banku. Nepamatuju si termín, ale podle mě už dávno uplynul. Loňská zabitá sezona obvyklé články o telefonním roamingu a podobných věcech co se každoročně opakují, odsunula někam do pozadí, ale předloni se o tom psalo a řada bank na to přešla daleko dřív (Fio nyní nerozlišuje mezi domácím a zahraničním výběrerem (obojí je jako výběr mimo fio, teda buď zadarmo nebo za 30 korun) a to rozhodně nebyla první). Tak snad zase nejsme papežtější než papež.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru